De juiste dosering basale insuline (achtergrondinsuline) toedienen is cruciaal voor een goede diabetesregulatie. Of je nu pen- of pomptherapie gebruikt. In dit artikel lees je hoe ik mijn eigen dosering basale insuline instel en aanpas.
Ik heb geen medisch diploma en geef geen medisch advies. Dit artikel deel ik puur ter informatie. Bespreek wijzigingen in je behandeling altijd met je arts of diabetesverpleegkundige.
Samenvatting: Basale Insuline instellen
Hieronder vind je hoe ik stapsgewijs mijn basale insulinebehoefte test en de juiste dosering vind.
- Ik bepaal voor welk dagdeel ik mijn basale insuline wil testen (nacht, ochtend, middag of avond)
- Ik zorg dat ik ‘nuchter’ ben tijdens dat dagdeel
- Ik controleer of mijn bloedsuiker significant stijgt of daalt terwijl ik nuchter ben
- Als dat het geval is, pas ik mijn dosering basale insuline aan met maximaal 10%
- Ik test of mijn bloedsuiker met de nieuwe dosering basale insuline wel binnen streefwaarden blijft. Zo niet, dan herhaal ik bovenstaande.
Hieronder vind je een uitgebreidere toelichting op deze stappen.
Basale insuline instellen: goed om te weten
Je basale insuline moet ervoor zorgen dat je bloedsuiker gedurende de dag en nacht stabiel blijft in de afwezigheid van voeding, sport, en snelwerkende (bolus) insuline. Dit wordt ook wel ‘nuchter zijn’ genoemd.
Nuchter ben of word je (in de meeste gevallen) minstens drie tot vier uur na je laatste maaltijd en/of dosering snelwerkende insuline. Wanneer er dán een significante stijging of daling in je bloedsuikers plaatsvindt, dient je basale insulinedosering hoogstwaarschijnlijk aangepast te worden.
Je insulinebehoefte kan daarnaast gedurende de dag wisselen. Zo heb ik bijvoorbeeld meer insuline in de ochtend nodig, dan in de avond. Ik test daarom per dagdeel (ochtend, middag, avond en nacht) hoeveel basale insuline ik nodig heb.
Twijfel jij of je jouw basale insulinedosering moet aanpassen? Overleg dit dan met je behandelteam.
Basale insuline instellen: zo ga ik te werk
Als ik mijn basale insulinedosering wil aanpassen of instellen, is daar altijd een aanleiding voor. Bijvoorbeeld een aantal dagen met opvallend lagere of hogere bloedsuikers op of rond een specifiek moment. Zoals de avond.
In dat geval wil ik dus mijn basale insulinedosering voor de avond testen en eventueel aanpassen. Ik zorg er daarom voor dat ik vanaf 14:00 niets meer eet en geen snelwerkende insuline doseer. Ook sport ik niet. Zo ben ik vanaf 18:00 nuchter. Dit geeft me een goede ’testomgeving’.
Als ik op dat moment hoger dan 10.0 mmol/l of lager dan 4.0 mmol/l zit, corrigeer ik mijn bloedsuiker en probeer ik het een andere dag opnieuw. Zit ik daartussen? Dan ga ik verder.
Ik controleer vanaf dat punt mijn bloedsuiker elk uur tot het einde van dat dagdeel, om te kijken wat het verloop is. Wanneer mijn bloedsuiker meer dan 2.5 mmol/l zakt, dan is mijn basale dosering voor dat dagdeel waarschijnlijk te hoog. Als mijn bloedsuiker meer dan 2.5 mmol/l stijgt, dan is mijn basale dosering voor dat dagdeel waarschijnlijk te laag. In beide gevallen zou ik mijn dosering(en) aanpassen.
Basale insulinedosering aanpassen: pen & pomp
Pennen
Als ik pennen zou gebruiken voor mijn therapie, dan zou ik mijn dosering met 10% aanpassen en dan opnieuw testen. Als het na een aantal aanpassingen nog steeds niet werkt, dan zou ik naar alternatieve opties kijken. Zoals:
- Overstappen op een insulinepomp
- Overstappen op een Hybrid Closed Loopsysteem
- Splitsen van de basale insulinedosering tot twee doseringen (ochtend en avond)
- Overstappen naar een andere basale insuline met een ander werkingsprofiel
Insulinepomp
Ik gebruik zelf een insulinepomp. Als er een aanpassing nodig is, pas ik het aantal eenheden basale insuline per uur aan. Het gaat dan om de eenheden zijn toegediend twee uur vóór het moment van de piek of daling in mijn bloedsuiker. De (basale) insuline die door de insulinepomp wordt toegediend is na 45 tot 120 minuten namelijk pas volledig actief.
In beide gevallen geldt dat wanneer ik een aanpassing heb doorgevoerd, ik deze opnieuw test test om te kijken of mijn bloedsuiker tijdens dat dagdeel dan wél stabiel blijft.
Basale insuline automatisch laten aanpassen
Wanneer je gebruik maakt van een pomp in combinatie met glucosesensor en algoritme (loopen), neemt het algoritme in de meeste gevallen het doseren van basale insuline voor je over. Kan je aan een continue glucose monitor komen? Dan raad ik je absoluut aan om dit te overwegen.
Leer meer over insuline in de Fit met Diabetes Community!
In de Fit met Diabetes Community komt het onderwerp insuline regelmatig aan bod. Bijvoorbeeld in de trainingen en cursussen, maar ook tijdens de maandelijkse community calls.
Wil jij ook lid worden van de Fit met Diabetes Community? Bekijk hier meer informatie.