Enkele boeken over diabetes type 1

De beste boeken over diabetes type 1

In deze blog

Boeken over diabetes type 1 kunnen helpen met het leven met de ziekte. Denk hierbij aan het beter stabiel houden van je bloedsuiker of het omgaan met de mentale kant. Hieronder vind je een kort overzicht van Nederlandse en Engelse boeken over diabetes type 1. Inclusief een link naar waar je deze kunt aanschaffen. Verderop vind je mijn ervaring met (enkele van) deze titels.

Overzicht boeken over diabetes type 1:

Mijn ervaringen met boeken over diabetes type 1

Hieronder vind je mijn persoonlijke ervaringen met de titels die ik zelf in huis heb gehaald. Ook deel ik waarom het handig is om boeken te lezen als je zelf leeft met diabetes type 1.

Diabetic Muscle & Fitness Guide – Phil Graham

Diabetic Muscle & Fitness Guide van Phil Graham was voor mij een eye-opener. Phil heeft zelf diabetes type 1, is voedingsdeskundige en een professionele (ex-)bodybuilder. Om dit te worden moet je echt alle ins-en-outs van je bloedsuikers weten, want alleen zo kan je optimaal trainen voor vetverlies en/of spiermassa. Precies dit legt hij dan ook stapsgewijs uit in het boek. Dit is mijn nummer 1 aanrader voor wie de basics van diabetes type 1 al kent en echt een verdiepingsslag wil maken. Dit leer je niet van je diabetesverpleegkundige, dat beloof ik je.

KOOP VIA BOL.COM

Think Like a Pancreas – Gary Scheiner

Heb je de basics nog niet helemaal onder de knie? Op gebied van diabetes management kun je het best Think Like a Pancreas van Gary Scheiner oppikken. Het boek staat bekend om de goede informatie over hoe je diabetes type 1 beter zelf kunt managen en hoe patronen in je bloedsuikers kunt zien. Je krijgt een idee of je voor jouw levensstijl beter een pomp of juist pennen kunt gebruiken, hoe je moet omgaan met sport en je bloedsuikers en meer. Onlangs (Lente 2020) is er een nieuwe druk verschenen (3e), waarin Gary ook ingaat op ontwikkelingen zoals de beste CGM’s en ‘loopen’. Gary heeft zelf diabetes type 1, is een gediplomeerd diabetesverpleegkundige en levert met dit boek sterk advies voor je eerste jaren met diabetes type 1.

KOOP VIA BOL.COM

Doe mij maar diabetes – Loes Heijmans

Nederlandse boeken over diabetes type 1 zijn helaas een stuk zeldzamer. Van de boeken die er wel zijn, is Doe mij maar diabetes van Loes Heijmans voor velen toch wel favoriet. In dit boek duikt Loes in op haar leven met diabetes type 1, van de dag van diagnose tot tien jaar later. Ik moet bekennen dat ik ‘m zelf niet heb gelezen, maar durf het boek blind aan te raden na alle goede verhalen die ik hierover heb gehoord. Uit reacties hoor en lees ik dat het verhaal vol zit met momenten van herkenning. Het gaat over vallen en opstaan, overwinnen van uitdagingen en hoe hoe leven met diabetes type 1 écht is.

KOOP VIA BOL.COM

Doe mij maar diabetes… en een baby – Loes Heijmans

Toen Loes haar eerste boek Doe mij maar diabetes (zie hierboven) lanceerde, was ze zes weken zwanger. Zwangerschap in combinatie met diabetes type 1 biedt genoeg verhalen voor een vervolg, en zo ontstond Doe mij maar diabetes… en een baby! Ook dit boek heb ik zelf niet gelezen. Toch neem ik ‘m op in deze lijst, want zeker voor aanstaande moeders met diabetes type 1 is er weinig andere informatie en houvast beschikbaar. Daarbij sta ik achter Loes en de goede informatie en verhalen die zij altijd deelt, welke puur bedoeld is voor het helpen van anderen met diabetes type 1.

KOOP VIA BOL.COM

Waarom boeken lezen over diabetes type 1?

De boeken uit deze lijst kunnen helpen met het leven met diabetes type 1. Ze doen dat op verschillende manieren. Sommige boeken geven tips en adviezen over het managen van je bloedsuiker door middel van insulinetoediening, voeding of beweging. Think Like a Pancreas van Gary Scheiner en The Diabetic Muscle & Fitness Guide van Phil Graham zijn hier goede voorbeelden van.

Andere titels kunnen helpen met het accepteren van de ziekte, de mentale uitdagingen en je doen realiseren dat je niet de enige bent die ermee worstelt. Denk hierbij aan 100 dagen diabetes van Ilse Langelaar of Doe mij maar diabetes van Loes Heijmans.

Wil jij je bloedsuiker en Time in Range verbeteren? Dan zijn er natuurlijk meer opties dan boeken. Om die reden heb ik de Time in Range Transformatie Cursus gemaakt!

Wat zijn jouw favoriete boeken?

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: