Featured image van dit artikel over de continue glucose monitor vergoeding

Continue Glucose Monitor (CGM) vergoeding: criteria & uitzonderingen

In deze blog

Benieuwd naar de criteria voor de vergoeding van de continue glucose monitor? En wil je weten welke opties je hebt? Lees dan verder!

Continue glucose monitor vergoeding: de criteria

De continue glucose monitor wordt vergoed door je zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Je kunt aanspraak maken op een vergoeding, mits je aan enkele of meerdere criteria voldoet. Je behandelaar kan de sensor in dat geval voor je aanvragen.

Hieronder vind je de criteria:

  • Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met diabetes type 1;
  • Volwassenen waarvan de bloedsuikerregulatie slecht is (>8% of >64 mmol/l);
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 1 of insuline afhankelijkheid;
  • Vrouwen met diabetes type 1 die een zwangerschapswens hebben;
  • Mensen met diabetes type 1 die geen hypo kunnen aanvoelen (hypo unawareness)

Buiten deze criteria om is het altijd mogelijk om een Flash Glucose Monitor (FGM) te krijgen met diabetes type 1.

Verschil CGM en FGM

Een CGM (officieel ‘RT-CGM’) meet ‘realtime’ je bloedsuikerwaarde. Om de 1 tot 5 minuten komen er glucosewaarden door naar je app, reader of insulinepomp. Een Flash Glucose Monitor (FGM) vereist het handmatig ‘scannen’ van je bloedsuiker om deze data op te halen.

Omdat deze data bij een FGM niet geautomatiseerd doorkomt, kun je deze niet officieel koppelen met een commercieel beschikbaar algoritme. Met een CGM is dit vaak wel een optie.

Daarnaast zijn er verzekeringstechnisch ook verschillen. Een CGM is over het algemeen duurder om te vergoeden voor de zorgverzekeraar. Daarvoor dien je voor het krijgen van een CGM aan bepaalde criteria te voldoen. Bij de FGM hoeft dit niet, anders dan dat je diabetes type 1 hebt.

Overzicht Continue Glucose Monitor (CGM) sensoren

Er komen steeds meer CGM sensoren op de Nederlandse markt. Hieronder vind je een overzicht van de nieuwste CGM sensoren die nu beschikbaar zijn en binnenkort uitkomen.

Fabrikant/LeverancierNaam CGM sensor
AbbottFreestyle Libre 3
DexcomG6, G7, One*
Van Heek MedicalG-Track*
MedtronicGuardian 3, Guardian 4
MenariniGlucomen Day CGM
MedtrumTouchCare Nano CGM*
AscenciaEversense E3, XL*
*Binnenkort beschikbaar

Hoe kom je aan een CGM zonder recht op vergoeding?

Wanneer je niet voldoet aan een of meerdere van de criteria om een CGM te krijgen, zijn er nog een aantal andere opties die je kunt overwegen. Let op: dit is wel onder je eigen verantwoordelijkheid.

Zo kun je op zoek gaan naar CGM sensoren op Marktplaats, Ebay of in Facebookgroepen. Hier worden vaak sensoren aangeboden door mensen die er te veel geleverd hebben gekregen. Of die simpelweg een andere CGM sensor zijn gaan gebruiken en nog oude sensoren over hebben.

Ook kun je om een uitzondering vragen bij je verzekeraar met behulp van je behandelaar. Het is afhankelijk van de verzekeraar en je aanvraag, maar het is het proberen waard. Ik heb gezien dat sommige mensen dan tóch een CGM vergoed kunnen krijgen.

Tot slot kun je overwegen om je FGM om te bouwen tot een CGM. Zo kun je bijvoorbeeld de Freestyle Libre 1 & 2 ombouwen tot CGM door middel van de MiaoMiao 2.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: