Wanneer je serieus aan fitness doet is de kans groot dat je creatine wil supplementeren. Dit witte stofje kan er namelijk voor zorgen dat je harder kunt trainen, met als gevolg meer kracht en spiergroei. Het is geen probleem om creatine te nemen wanneer je diabetes type 1 hebt, maar er zijn wel wat dingen die je moet weten. Dat behandel ik in dit artikel.
Belangrijkste punten
- Je kunt ook met diabetes type 1 creatine supplementeren
- Creatine veroorzaakt volgens (veel) onderzoek géén schade aan de nieren
- Wel kan het je bloedtest beïnvloeden (kreatinine & eGFR), waardoor niet meer betrouwbaar is
- Een goede Time in Range (80%+) is belangrijker dan het nemen van creatine
Wat is creatine en waarom gebruiken?
Creatine is een stofje dat je lichaam zelf aanmaakt maar wat je ook kunt aanvullen middels voeding of als voedingssupplement. Je kunt verschillende creatine-varianten krijgen als voedingssupplement. De meest bekende variant is creatine monohydraat. Dit is tevens de meest wetenschappelijk onderzochte variant.
Uit onderzoek blijkt dat het nemen van dagelijks 3-5 gram creatine monohydraat kan zorgen voor een performance boost tijdens workouts. Het gaat dan met name om de kracht die je met de spieren kunt leveren. Ook is er onderzoek dat laat zien dat creatine verschillende cognitieve voordelen kan bieden.
Creatine en diabetes type 1
Ook met diabetes type 1 kun je creatine gebruiken. Je kunt dan dezelfde voordelen ervaren.
Hiervoor geldt natuurlijk wel dat je eerst een consistent goede bloedsuikerregulatie moet hebben. Het heeft tenslotte meer zin voor je kracht en herstel om van een time in range van gemiddeld 50% naar gemiddeld 80% of hoger te gaan.
Creatine heeft verder geen direct effect op je bloedsuiker en je hoeft er dus geen insuline voor te nemen.
Let op: creatine beïnvloedt je bloedtest resultaten
Als je besluit om creatine te gebruiken, dan is het belangrijk om te weten dat hierdoor je creatinine-waarde in het bloed kan stijgen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat verschillende waarden waarmee de nierfunctie wordt gemeten, zoals eGFR (nierfiltratie), een valse indicatie van nierschade kunnen aangeven.
Wanneer je dus wil weten hoe goed je nieren functioneren, dien je géén creatine als voedingssupplement te nemen. Dit supplement zorgt er namelijk voor dat de uitslag niet betrouwbaar is.
Zorg er dus ook voor dat je eerst overlegt met je arts of hem/haar tenminste eerst informeert alvorens je creatine gaat gebruiken.
Conclusie
Creatine wordt in de meeste gevallen gebruikt als een voedingssupplement voor een performance boost tijdens het sporten. Wanneer je diabetes type 1 hebt, zijn er nog veel andere zaken die prioriteit hebben als je goed wil presteren tijdens het sporten.
Het allerbelangrijkste is dat je je bloedsuiker goed genoeg kunt managen. Dit heeft direct invloed op je performance tijdens het sporten en je herstelmogelijkheden achteraf.
Daarnaast is het belangrijk dat je gezond eet en ook doelgericht eet voor het soort sport dat je doet. Vervolgens spelen andere leefstijl factoren ook nog een belangrijke rol, zoals slaap en stressmanagement.
Pas daarna kan het gebruik van creatine potentieel voordeel bieden. Het betreft dus echt een klein puntje op de i.