Wil je of ben je van plan om creatine te gebruiken, maar heb je diabetes type 1? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. In dit artikel duiken we daarop in.
Creatine en diabetes type 1
Er is geen wetenschappelijk bewijs tegen of voor het gebruik van creatine voor sportdoeleinden bij diabetes type 1. Wel wordt het afgeraden om creatine te gebruiken wanneer je tekenen hebt van nierschade. Het is belangrijk om voordat je creatine gaat gebruiken dit met je behandelteam te bespreken, aangezien het een invloed kan hebben op de nierwaarden van een labtest en daarmee een valse indicatie kan geven.
Creatine gebruiken met diabetes type 1: is het veilig?
Er is (nog) geen grootschalig onderzoek gedaan naar het gebruik van creatine bij mensen met diabetes type 1. Om die reden wordt het meestal afgeraden om creatine te gebruiken bij deze ziekte.
Als je besluit om wel creatine te gebruiken, dan is het belangrijk om te weten dat hierdoor je creatinine-waarde in het bloed kan stijgen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat verschillende waarden waarmee de nierfunctie wordt gemeten, zoals eGFR (nierfiltratie), een valse indicatie van nierschade kunnen aangeven.
Wanneer je dus wil weten hoe goed je nieren functioneren, dien je géén creatine als voedingssupplement te nemen. Dit supplement zorgt er namelijk voor dat de uitslag niet betrouwbaar is.
Wat is creatine?
Creatine is een stofje dat je lichaam zelf aanmaakt maar wat je ook kunt aanvullen middels voeding of als voedingssupplement. Je kunt verschillende creatine-varianten krijgen als voedingssupplement. De meest bekende variant is creatine monohydraat. Dit is tevens de meest wetenschappelijk onderzochte variant.
Waarom creatine als voedingssupplement gebruiken?
Uit onderzoek blijkt dat het nemen van creatine kan zorgen voor een performance boost tijdens workouts. Het gaat dan met name om de kracht die je met de spieren kunt leveren. Ook is er onderzoek dat laat zien dat creatine verschillende cognitieve voordelen kan bieden.
Creatine als je diabetes type 1 hebt: is het nuttig?
Creatine wordt in de meeste gevallen gebruikt als een voedingssupplement voor een performance boost tijdens het sporten. Wanneer je diabetes type 1 hebt, zijn er nog veel andere zaken die prioriteit hebben als je goed wil presteren tijdens het sporten.
Het allerbelangrijkste is dat je je bloedsuiker goed genoeg kunt managen. Dit heeft direct invloed op je performance tijdens het sporten en je herstelmogelijkheden achteraf.
Wil je leren hoe je je bloedsuiker kunt optimaliseren? Kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus.
Daarnaast is het belangrijk dat je gezond eet en ook doelgericht eet voor het soort sport dat je doet. Vervolgens spelen andere leefstijl factoren ook nog een belangrijke rol, zoals slaap en stressmanagement.
Pas daarna kan het gebruik van creatine potentieel voordeel bieden. Het betreft dus echt een klein puntje op de i.
Mijn persoonlijke ervaring
Ikzelf heb in 2021 ongeveer 6 maanden creatine gebruikt met diabetes type 1. Ik deed dit omdat ik de performance boost tijdens mijn krachttraining-workouts wilde ervaren, zodat ik meer progressie kon boeken.
Hoewel ik zeker een (klein) verschil heb gemerkt tijdens mijn trainingen ten opzichte van de periode dat ik geen creatine nam, vond ik het voordeel op langere termijn niet noemenswaardig genoeg.
De creatine monohydraat die ik nam is van XXL Nutrition.
Leer meer over supplementen en diabetes in de Fit met Diabetes Community!
In de Fit met Diabetes Community komt het onderwerp supplementen regelmatig aan bod. Bijvoorbeeld in de trainingen en cursussen, maar ook tijdens de maandelijkse community calls.
Wil jij ook lid worden van de Fit met Diabetes Community? Bekijk hier meer informatie.