Dexcom G6 sensor

Dexcom G6 vergoeding: alle criteria

In deze blog

De Dexcom G6 wordt in Nederland niet voor iedereen met diabetes type 1 vergoed. In dit artikel lees je wanneer je recht hebt op een vergoeding voor de Dexcom G6 Continue Glucose Monitor (CGM). Ook deel ik tips en informatie over hoe je op alternatieve manieren aan de Dexcom G6 kunt komen.

Criteria voor Dexcom G6 vergoeding

De Dexcom G6 Continue Glucose Monitor wordt vergoed wanneer er aan één of meerdere van de volgende criteria wordt voldaan:

  • Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met diabetes type 1;
  • Volwassenen waarvan de bloedsuiker slecht is ingesteld (>8% of >64 mmol/l);
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 1 of insuline afhankelijkheid;
  • Vrouwen met diabetes type 1 die een zwangerschapswens hebben;
  • Mensen met diabetes type 1 en hypo unawareness

Voldoe je aan één of meerdere van deze criteria? Dan kan je diabetesverpleegkundige en/of internist een aanvraag doen bij je zorgverzekeraar. Daarmee ligt de uiteindelijke beslissing bij je behandelteam.

Alternatieve manieren om aan de Dexcom G6 CGM te komen

Er zijn veel mensen met diabetes type 1 die aan één van de bovenstaande criteria voldoen. Hierdoor is het in de praktijk lastig om een Dexcom G6 Continue Glucose Monitor te krijgen. Er zijn wel een aantal andere manieren om aan de Dexcom G6 CGM te komen.

Een optie is het zelf aanschaffen van de Dexcom G6 bij Dexcom Nederland of Diabetescentrale.nl. Helaas brengt dit wel flinke kosten met zich mee.

Een andere optie, waar ik zelf ook gebruik van heb gemaakt, is om over te stappen naar zorgverzekeraar CZ en een Diabeter ziekenhuis. Omdat Diabeter een ‘specialistisch’ ziekenhuis is voor mensen met diabetes type 1 heeft CZ (en de zorgverzekeringen die onder CZ vallen) met hen aparte afspraken over de vergoeding van continue glucose monitoren. Hierdoor kan het behandelteam, mits zij daar reden voor zien voor de patiënt, een CGM vergoeding aanvragen.

Tot slot lukt het soms om een Dexcom G6 vergoed te krijgen als je met je behandelteam afspreekt dat je hypo-unaware bent. Dit kan wel invloed hebben op je medisch dossier.

Wat is de prijs van een Dexcom G6?

De prijs van een Dexcom G6 zender is € 205,-. Hier doe je drie maanden mee. De prijs van drie Dexcom G6 sensoren is € 260,-. Hier doe je 30 dagen mee. Dat betekent dat je op jaarbasis ongeveer € 3.940,- kwijt bent. Dit is exclusief de receiver á € 590,-, maar je kunt ook een mobiele telefoon gebruiken voor het uitlezen van de glucosewaarden.

Lange termijn oplossing: Sensorvergoeding.nl

Helaas is de Dexcom G6 CGM dus nog niet breed toegankelijk voor mensen met diabetes type 1. Dit is spijtig, gezien alle (wetenschappelijk bewezen) voordelen voor mensen met deze ziekte. Ook kunnen de zorgkosten op lange termijn aanzienlijk verminderd worden door een CGM breed beschikbaar te maken voor mensen met diabetes type 1.

Dit is dan ook de reden dat Orietta Koster van Sensorvergoeding zich keihard inzet om bredere CGM vergoeding in Nederland te realiseren. Wil je bijdragen aan een langere termijn oplossing? Kijk dan zeker even hoe je kunt helpen op de website van Sensorvergoeding.nl.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: