insulinepen met een druppel insuline

Kun je Diabetes Type 1 zonder insuline behandelen?

In deze blog

Op het moment dat je de diagnose ‘diabetes type 1’ krijgt, word je vrijwel direct voorzien van insuline. Hiermee kun je jouw bloedsuiker managen. Maar kun je diabetes type 1 ook zonder insuline behandelen?

Diabetes type 1 behandelen zonder insuline is niet mogelijk

Je krijgt bij de diagnose diabetes type 1 insuline voorgeschreven, omdat je alvleesklier zelf geen insuline meer of te weinig insuline aanmaakt om je bloedsuiker binnen normale waarden te houden (1). De insuline is nodig om glucose vanuit de bloedstroom te transporteren naar cellen in het lichaam. Dit geeft je lichaam energie.

Wanneer dit niet gebeurt, omdat er geen (of niet genoeg) insuline is, blijft de glucose hangen in je bloedstroom. Hierdoor stijgt je bloedsuiker. Als je bloedsuiker te hoog wordt loop je het risico dat je lichaam niet alle energie uit voeding opneemt. Heb je regelmatig hoge bloedsuikers? Dan loop je een verhoog risico op complicaties zoals blindheid, nierschade en hart- en vaatziekten.

Door zelf insuline extern toe te dienen kun je alsnog je bloedsuiker (handmatig) behandelen en kun je deze risico’s verkleinen.

Ik heb Diabetes type 1 en tóch maakt mijn lichaam insuline aan (honeymoon-fase)

Wanneer je nog niet zo lang de diagnose diabetes type 1 hebt, komt het soms voor dat de alvleesklier nog kleine beetjes insuline aanmaakt. Dit wordt ook wel de ‘honeymoon-fase’ genoemd. De alvleesklier bevat dan nog enkele werkende betacellen (cellen die insuline kunnen aanmaken), maar over verloop van tijd zullen deze ook niet meer werken.

De hoeveelheid insuline die het lichaam tijdens de honeymoon-fase nog aanmaakt is tevens vaak al te weinig om de glucose van voeding uit de bloedstroom te transporteren naar cellen in het lichaam. Om hoge(re) bloedsuikers te voorkomen, is een aanvullende injectie insuline dan alsnog nodig. Je kunt het beste met je diabetesverpleegkundige of behandelteam bespreken of dit ook voor jou geldt.

Kan ik stoppen met het nemen van glucose zodat ik geen insuline hoef te spuiten?

Wellicht denk je: kan ik dan niet gewoon stoppen met het nemen van glucose? Dan heb ik toch ook geen insuline meer nodig?

De meeste glucose komt vrij uit voeding met koolhydraten. Daarom zweren ook veel mensen met diabetes type 1 bij een koolhydraatarm dieet. Hierdoor hoeft men vaak minder insuline toe te dienen.

Toch is het onmogelijk om helemaal geen insuline meer toe te dienen bij diabetes type 1. Ook bij een koolhydraatarm dieet komt er glucose – weliswaar minder – terecht in de bloedstroom. Het lichaam zet in dat geval namelijk een deel van de vetten en eiwitten uit voeding om naar glucose voor energie voor het lichaam. Bij diabetes type 1 moet je insuline toedienen om deze glucose uit de bloedstroom te transporteren naar cellen in het lichaam.

Daarnaast is de kans op een tekort aan voedingsstoffen bij een koolhydraatarm dieet groter. Onbewerkte (complexe) koolhydraten bevatten namelijk vaak veel vezels, vitamines en mineralen die je niet of weinig vindt in vetten en eiwitten.

Minder insuline door een betere insulinegevoeligheid

Iedereen heeft een andere insulinegevoeligheid; dat wil zeggen hoeveel insuline iemand nodig heeft voor het transporteren van glucose uit de bloedstroom naar cellen in het lichaam.

Hoe gevoelig je bent kan veranderen en is afhankelijk van veel factoren, zoals de maaltijdcompositie, stress, hoeveel je beweegt, je spier- versus vetpercentage, hoe goed je slaapt, of je rookt, of je drinkt, etc.

Je kunt gevoeliger worden voor insuline naarmate je een gezondere leefstijl hebt. Hierdoor is het mogelijk om minder insuline toe te dienen voor het behandelen van je bloedsuiker.

Voor de duidelijkheid: er is niets ‘slechts’ aan insuline. Je lichaam maakte voordat je diabetes type 1 had tenslotte zelf ook insuline aan. Insuline is niets meer of minder dan een transporteur van glucose. Het belangrijkste is dat je bij diabetes type 1 je bloedsuiker zo goed als mogelijk binnen streefwaarden weet te houden, ongeacht hoeveel insuline je daarvoor persoonlijk nodig hebt.

Bloedsuiker verbeteren met diabetes type 1

Om je bloedsuiker zo goed als mogelijk binnen streefwaarden te houden, is het belangrijk dat je leert hoeveel insuline je toe moet dienen. Daarvoor heb je ook kennis nodig van zaken als voeding, beweging en meer.

Als je geinteresseerd bent in het verbeteren van je bloedsuiker, kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus.

Bronnen:

[1]: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-1

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: