Spieren met dexcom G6 sensor en diabetes type 1

Eiwitpoeder met diabetes type 1: is dat veilig?

In deze blog

Of je nu regelmatig sport of niet, iedereen is inmiddels wel in aanraking gekomen de bewering dat eiwitten cruciaal zijn voor je dieet, spieren, vetverlies, noem maar op. Het gevolg is dat er honderden supplementen bestaan welke je helpen om meer eiwitten te eten, waarvan eiwitpoeder misschien wel de bekendste is. Maar is eiwitpoeder wel veilig voor mensen met diabetes type 1? 

Eiwitpoeder met diabetes type 1 veilig?

Wil je eiwitpoeder gebruiken vanwege het gemak, of als onderdeel van een recept? Dan is het veilig voor mensen met diabetes type 1 mits er geen teken van nierschade is. Check dit dus eerst met je diabetesverpleegkundige.

Voor de leek onder ons: eiwitpoeder is een ‘pure vorm’ van eiwitten. Dit wil zeggen dat de poeder dezelfde eiwitten bevat als die uit uit andere bronnen (zoals eten), maar puur is omdat er nauwelijks vetten en/of koolhydraten aanwezig zijn. Men maakt hier vaak een shake van, door het te mengen met bijvoorbeeld water, om zo eiwitten binnen te krijgen.

Dat gezegd hebbende speelt eiwitpoeder een zéér kleine rol als het gaat om je algehele gezondheid. Er zijn ontzettend veel zaken welke prioriteit hebben boven het nemen van eiwitpoeder. Denk aan je calorie-inname en je verhouding macro- en micronutrienten, hoe vaak je sport en of je buiten sport regelmatig beweegt. Maar ook of je voldoende slaapt, of je veel stress hebt en het aller belangrijkste: wat doe je om op dagelijkse basis je bloedsuikers goed te managen?

Waarom eiwitpoeder gebruiken?

Wanneer je dit allemaal in kaart hebt, kun je jezelf afvragen waarom en of je eiwitpoeder of andere eiwit-supplementen überhaupt nodig hebt.

Een niet-atleet heeft op dagelijkse basis gemiddeld 0.8 tot 1.2 gram eiwitten nodig per kilo lichaamsgewicht (1). Dit is om standaardprocessen in het lichaam te ondersteunen. Denk hierbij aan het herstel van gebruikte spieren, zorgen voor een verzadigd gevoel, etc. Feit is dat je dit aantal vrij snel haalt. Een man van 80 kilo, die voor het maximum van hierboven (1.2 gram per kg) gaat, moet dan 96 gram eiwitten eten.

Het grote voordeel voor wanneer je de eiwitten uit ‘normaal’ eten en drinken haalt, is dat je ook geniet van andere vitamines en mineralen. Eiwitpoeder is zo goed als puur eiwit, waarbij er bijvoorbeeld in bonen ook vezels zitten en in biefstuk ijzer.

Hoe zit het dan voor de sporters onder ons? Atleten worden geadviseerd iets meer eiwitten te consumeren, namelijk dagelijks zo’n 1,4 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag (2). Het exacte aantal hangt af van je sportdoelen, frequentie, voedingsvoorkeuren etc, maar het is al een stuk meer dan wat iemand die niet echt sport kan gebruiken.

In dit geval gaat de voorkeur, vanwege de vitamines en mineralen, nog altijd uit naar onbewerkte voedingsbronnen t.o.v. eiwitpoeder. Echter is het in sommige gevallen voor mensen lastig om hun dagelijkse eiwitdoel te halen, en dán kan eiwitpoeder een uitkomst bieden. Het biedt je namelijk op een makkelijke manier een grote hoeveelheid eiwitten.

Dit is handig voor mensen die bijvoorbeeld géén vlees eten (vegan eiwitpoeder), veel onderweg zijn of geen tijd hebben om maaltijden te bereiden. Punt is dat het vooral voor gemak gemak biedt, en vooral geen ‘gezondheidsvoordelen’ zoals bedrijven je graag willen doen geloven. Een andere reden om eiwitpoeder te gebruiken, is als ingrediënt voor recepten.

Eiwitpoeder met diabetes type 1

Aan de hand van bovenstaande uitleg kun je al redelijk inschatten of je meer/minder eiwitten nodig heb, en of je überhaupt eiwitpoeder nodig hebt. Er blijft dan nog maar een kleine groep over. Voor hen geldt de vraag van deze blog: is het veilig om eiwitpoeder te nemen?

Je kunt met diabetes type 1 gerust eiwitpoeder nemen om je dagelijkse eiwitdoel te halen, mits je geen tekenen of symptomen hebt van nierschade. Wanneer je een gezonde nierfunctie hebt, gelden de algemene richtlijnen voor dagelijkse inname van eiwitten óók voor mensen met diabetes (3). Omdat de eiwitten uit eiwitpoeder niet anders zijn dan die uit voedingsbronnen (4), past dit dus prima in een voedingspatroon voor mensen met diabetes.

Het is dus wél gevaarlijk wanneer je al schade aan de nieren hebt. In dat geval zet een hoge eiwitinname mogelijk meer druk op de nierfunctie (5). Eiwitpoeder kan bijdragen aan een hogere totaalinname van dagelijkse eiwitten. Maar het maakt daarvoor dus niet uit of het eiwitten uit eiwitpoeder zijn, of eiwitten uit ‘normaal’ eten.

Vaak raden diabetesverpleegkundigen eiwitpoeder af. Dit is of vanwege een gebrek aan bewustzijn van bovenstaande informatie, of uit voorzorg voor jouw specifieke situatie. Dit laatste zul je moeten navragen.

Eiwitpoeder en effect op bloedsuiker

Nu we weten dat je eiwitpoeder kunt nemen wanneer je een gezonde nierfunctie hebt, rest de vraag: wat doet het met je bloedsuikers?

Het nemen van eiwitten (in poedervorm of niet) heeft altijd effect op je bloedsuiker (6). Hoe sterk dit effect is en of je het dus merkt hangt van veel zaken af. Denk hierbij aan wat voor aminozuren er in de eiwitten zitten en hoeveel eiwitten je neemt. Maar ook of het in combinatie met andere macronutrienten (koolhydraten, vetten) wordt genuttigd. Feit is dat er insuline nodig is voor het transporteren van de aminozuren naar de juiste cellen in je lichaam. Is er hiervoor te weinig insuline aanwezig, dan zal je bloedsuiker stijgen.

Eiwitpoeder is de puurste vorm van eiwitten. Daarom is het voor het voor het lichaam makkelijker te verteren dan wanneer je eiwit haalt uit bijvoorbeeld een stuk vlees. Gevolg hiervan is dat de werking op je bloedsuikers ook sneller kan zijn dan wanneer je eiwitten eet via ‘normaal voedsel’.

Wanneer je eiwitpoeder neemt, via een shake of als onderdeel van een recept, zul je hiervoor dus de juiste hoeveelheid insuline voor moeten hebben. Hoeveel dit is kun je het best achterhalen door net als bij elke maaltijd je bloedsuikers te monitoren. Op basis hiervan kun je eventueel je insulinedosering aanpassen.

Conclusie

Voor een gezond voedingspatroon of het halen van je sportdoelen is eiwitpoeder absoluut geen vereiste. Je kunt je dagelijkse eiwitten prima uit onbewerkte voedingsbronnen halen. Het voordeel hiervan is dat je dan de mineralen en vitamines krijgt welke bij eiwitpoeder ontbreken. Wil je tóch eiwitpoeder gebruiken vanwege het gemak, of als onderdeel van een recept? Dan is het veilig voor mensen met diabetes type 1 mits er geen teken van nierschade is. Check dit dus eerst met je diabetesverpleegkundige. Persoonlijk gebruik ik altijd veganistische eiwitpoeder, omdat ik dit makkelijker op de maag vind.

Ook is het belangrijker om eerst je bloedsuiker goed te kunnen managen. Anders loop je risico dat je lichaam niet alle voedingsstoffen goed kunt opnemen.

Leer meer over voeding en diabetes in de Fit met Diabetes Community!

In de Fit met Diabetes Community komt het onderwerp voeding regelmatig aan bod. Bijvoorbeeld in de trainingen en cursussen, maar ook tijdens de maandelijkse community calls.

Wil jij ook lid worden van de Fit met Diabetes Community? Bekijk hier meer informatie.

Bronnen

(1): https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

(2): https://link.springer.com/article/10.2165/00007256-198401060-00006

(3): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/

(4): https://www.allesoversport.nl/artikel/het-nut-van-supplementen-eiwitshakes/

(5): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/

(6): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11079744

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: