Spieren met dexcom G6 sensor en diabetes type 1

Eiwitpoeder nemen met diabetes type 1

Heb je diabetes type 1 en overweeg je om eiwitpoeder te gaan nemen? Dat is over het algemeen geen probleem. Wel is het handig om stil te staan bij de vraag of je het wel nodig hebt, wat het doet met je bloedsuiker en welk soort eiwitpoeder je het beste kunt gebruiken. In dit artikel duiken we in op deze punten.

Belangrijkste punten

  • Eiwitpoeder kan handig zijn, maar is alles behalve essentieel
  • Eiwitpoeder is veilig bij T1D, mits geen nierschade
  • Het is belangrijk om eerst consistent een goede Time in Range te behalen, alvorens je tijd en aandacht besteed aan het gebruik van supplementen
  • Eiwitpoeder kan je bloedsuiker doen stijgen
  • ‘Whey’ is de beste dierlijke eiwitpoeder. Let bij plantaardige eiwitpoeder op het aminozuurprofiel

Waarom überhaupt eiwitpoeder gebruiken?

Er zitten meerdere mogelijke voordelen aan het gebruik van eiwitpoeder.

Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid eiwitten op dagbasis probeert te eten (bijvoorbeeld voor spiergroei), dan kan het nemen van eiwitpoeder dit vereenvoudigen.

Anderzijds kun je eiwitpoeder gebruiken om een recept lekkerder te maken. Zo doe ik bijvoorbeeld een schepje vanille eiwitpoeder door mijn (warme) havermout. Met een appel en kaneel erbij is dit dan net een appeltaart!

Eiwitpoeder kan dus best handig zijn, maar het is niets magisch. Je spieren gaan er niet sneller van groeien.

Focus je dus eerder op belangrijkere aspecten van jouw plan, zoals hoeveel calorieën, eiwitten en vezels je eet, je training, slaap en stress management.

Daarnaast kun je het beste het gros van je eiwitten halen uit reguliere onbewerkte voeding. Eiwitpoeder bevat namelijk alléén eiwitten, waarbij eiwitten uit reguliere voeding (denk aan peulvruchten, zuivel, noten, vis, kip, etc.) ook vitamines en soms vezels bevatten.

Is eiwitpoeder veilig met diabetes type 1?

Over het algemeen is het veilig om eiwitpoeder te gebruiken wanneer je diabetes type 1 hebt, zolang je geen tekenen van nierschade hebt. Bij (gevorderde) nierschade wordt namelijk aangeraden om lager in eiwitten te eten (1).

Wel is het goed om te weten dat het weinig nut heeft om eiwitpoeder te nemen als je jouw bloedsuiker niet onder controle hebt (minimaal 70% Time in Range, idealiter 80% of hoger).

Bij een lagere Time in Range heeft je lichaam namelijk moeite om alle voedingstoffen uit je voedingspatroon goed op te nemen. En juist die zijn het hardst nodig voor bijvoorbeeld spiergroei, spierbehoud, een verzadigd gevoel, etc.

In dit geval kun je je dus beter eerst richten op het verbeteren van je Time in Range, boven je voedingspatroon voor spiergroei en/of vetverlies.

Het effect van eiwitpoeder op je bloedsuiker

Wellicht heb je wel eens een eiwitshake genomen met weinig of zelfs geen koolhydraten, maar steeg je bloedsuiker er toch behoorlijk van.

Dit kan en is heel normaal. Eiwitten bevatten namelijk aminozuren en deze moeten (net als koolhydraten) door middel van insuline verplaatst worden naar de juiste cellen in het lichaam.

Hoe hard je bloedsuiker ervan stijgt is onder andere afhankelijk van het soort eiwitpoeder, of je er iets bij eet, de rest van je voedingspatroon en je insulinegevoeligheid.

Zo hoef ik niet ‘extra’ te bolussen wanneer ik mijn eiwitpoeder verwerk in mijn havermout. In feite bolus ik dan voor een ‘gebalanceerde maaltijd’, zoals ik normaal ook doe.

Echter, wanneer ik een eiwitshake neem, dan moet ik alsnog bolussen ook al zitten er nauwelijks koolhydraten in (2-5 gr).

Voor mij werkt het om dan ongeveer 50% te bolussen voor de hoeveelheid eiwitten die ik neem ten opzichte van als dit koolhydraten waren. Bijvoorbeeld: stel mijn ratio is 1:10. Er zitten 30 gram eiwitten in (en bijna 0 gr koolhydraten). 50% van 30 = 15. met mijn ratio van 1:10 zou ik dan 1.5 EH moeten bolussen.

Dit werkt voor mij. Kijk dus vooral wat voor jou werkt.

Wat is de beste eiwitpoeder?

In feite kun je je het best richten op een zo puur mogelijke vorm van eiwitpoeder. De meest bekende variant hiervan is ‘whey’. Deze wordt vaak ook als het ‘lekkerst’ ervaren.

Zelf gebruik ik Vegan eiwitpoeder omdat ik ervaar dat dit minder zwaar ligt op de darmen. In dit geval is het wel belangrijk om te controleren of de eiwitpoeder alle negen essentiële aminozuren bevat; goedkopere vegan of plantaardige eiwitpoeders hebben dit soms niet.

Zak eiwitpoeder

Vragen?

Heb je vragen hebt over het gebruik van eiwitpoeder met diabetes type of eiwitpoeder in het algemeen? Stuur me dan gerust een berichtje op Instagram of laat je vraag achter in de opmerkingen hieronder!

Bronnen

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: