Het DBLG1 algoritme van Diabeloop is sinds 2021 in Nederland beschikbaar. Ikzelf gebruik sinds mei 2021 het loopsysteem. Na bijna anderhalf jaar gebruik deel ik hierbij mijn ervaring met het Diabeloop DBLG1 loopsysteem.
Samenvatting: mijn ervaring met het Diabeloop DBLG1 loopsysteem
Hieronder vind je kort de voor- en nadelen die ik ervaar van het Diabeloop DBLG1 loopsysteem.
Voordelen:
- Makkelijk in te stellen bij eerste gebruik
- Algoritme werkt (over het algemeen) goed
- Veel mogelijkheden om de agressiviteit van het algoritme aan te passen
- De Accu-check Insight insulinepomp waarmee het algoritme werkt, is prettig in gebruik
- De Dexcom G6 glucosesensor waar het algoritme mee werkt, is nauwkeurig
- Het algoritme blijft updates ontvangen
Nadelen:
- Het algoritme staat op een apart toestel. Je moet dus altijd een extra ’telefoon’ meenemen
- De glucosedata op zowel dat toestel als op je mobiel ontvangen kan zorgen voor storing in ontvangst van glucosedata
- Drukke gebieden zorgen soms voor een storing in ontvangst van glucosedata
- Het algoritme snapt het verschil niet tussen duursport en krachtsport
- Je kunt de timing van de tweede dosering bij een ‘vetrijke maaltijd’ niet aanpassen
- Algoritme leert alleen wanneer je zijn suggestie accepteert
Uiteindelijk ben ik ontzettend blij met het Diabeloop DBLG1 loopsysteem. Mijn kwaliteit van leven is hoger, mede dankzij de heerlijke nachtrusten waar het algoritme voor zorgt. Dit was met pennen lastiger te realiseren. Ook ben ik blij dat ik makkelijk mijn insulinepomp kan bedienen met een handheld, waardoor ik de insulinepomp eigenlijk nooit hoef te gebruiken/zien. Er zijn ook nadelen, maar deze vind ik zeker minder zwaar wegen dan de voordelen.
Onderdelen van het Diabeloop DBLG1 loopsysteem
Het Diabeloop DBLG1 loopsysteem wat ik gebruik bestaat uit de volgende onderdelen:
- Dexcom G6 continue glucose sensor voor het meten van bloedsuikers
- Roche Accu-check insulinepomp voor het toedienen van insuline
- Diabeloop DBLG1 handheld waarop het loop-algoritme staat
Hoe werkt het Diabeloop DBLG1 algoritme?
Het Diabeloop DBLG1 systeem gebruikt een algoritme om je bloedsuiker bij te sturen, bijvoorbeeld wanneer je een hoge of lage bloedsuiker hebt. Het algoritme gebruikt hier onder andere de informatie van de Dexcom G6 sensor voor. De handheld waar het algoritme op staat ontvangt deze informatie via bluetooth. Vervolgens geeft het algoritme via bluetooth een instructie aan de Accu-check insulinepomp, bijvoorbeeld om extra insuline toe te dienen (bij een hyper) of juist om tijdelijk de basale insuline te stoppen (bijvoorbeeld bij een hypo of sport).
Mijn ervaring met het Diabeloop DBLG1 algoritme
Het belangrijkste onderdeel van ieder loopsysteem is het algoritme en hoe goed deze je bloedsuikers kan bijsturen, zonder het risico op een hypo of hyper te vergroten.
Mijn ervaring is dat het Diabeloop DBLG1 dit in de meeste situaties goed kan. Vooral in de nacht, wanneer er weinig insuline en voeding in je lichaam actief is, stuurt het algoritme je bloedsuiker prachtig bij. Het komt dan ook nog maar zelden voor dat ik niet tussen de 5 mmol/l en 6.5 mmol/l wakker word.
Gedurende de dag werkt het algoritme prima. Je kunt eventueel de agressiviteit aanpassen voor bijvoorbeeld wanneer je wil dat het algoritme je hypers met meer insuline oplost. Deze flexibiliteit vind ik persoonlijk erg prettig.
Het algoritme leert ook van jouw bloedsuikerpatronen. Als je bijvoorbeeld meerdere dagen en/of weken achter elkaar een hogere bloedsuiker hebt op een specifiek moment, zal het DBLG1 algoritme op dat moment mogelijk meer basaal of snelwerkende insuline toedienen om dat tegen te gaan. Het tempo waarmee het algoritme leert hangt af van de situatie en is lastig uit te leggen, maar het werkt goed.
Wanneer het gaat om een bolus voor een maaltijd is het nadeel wel dat het algoritme alleen leert of er een aanpassing nodig is, als je zijn suggestie accepteert en dat achteraf dan blijkt dat dit te veel of te weinig insuline was. Als je zelf al weet dat je meer of minder insuline nodig zal hebben voor een maaltijd dan de suggestie van het systeem, en je past de dosering dus handmatig aan, leert het algoritme er niet van.
Waar het algoritme verder moeite mee heeft, is als je een zeer vettige en bewerkte maaltijd eet. Ik doel dan vooral op iets als een pizza. Je kunt bij het invoeren van je maaltijd aangeven dat je een ‘vetrijke maaltijd’ eet. Het algoritme splitst de bolus dan altijd op in twee delen. Het eerste deel van de insuline wordt dan direct gedoseerd, en het tweede gedeelte altijd 60 minuten daarna.
Voor mij werkt dit persoonlijk niet. Als ik bijvoorbeeld een pizza eet, dan werkt het voor mij beter om mijn dosering op te delen in drie delen. Een deel direct bij de pizza, het tweede deel twee uur daarna en het laatste deel nog eens anderhalf uur daarna. Helaas kan ik met het algoritme niet de timing van de tweede dosering passen. Om die reden gebruik ik deze functie eigenlijk niet en ben ik beter af bij het invoeren van drie ‘losse’ maaltijden als alternatief.
Wat ook niet kan met het algoritme, is aangeven wat voor soort sport je gaat doen. Wanneer je invoert dat je gaat sporten gaat het algoritme er per definitie altijd vanuit dat je een sport gaat doen die bloedsuiker verlagend werkt, zoals joggen. Ikzelf doe echter vaak aan krachttraining, wat je bloedsuiker juist kan doen stijgen. Gelukkig kan ik hieromheen werken door simpelweg géén sport in te voeren, en handmatig een kleine correctiebolus via de handheld toe te dienen. Dan gaat het prima.
Wel fijn is dat Diabeloop blijft werken aan het updaten van het algoritme. De CEO van Diabeloop heeft dan ook laten vallen dat verschillende sportsoorten invoeren of het ‘leren’ na een handmatige aanpassing mogelijk in de toekomst nog worden toegevoegd.
Mijn ervaring met de Diabeloop handheld
Het algoritme van Diabeloop staat op een aparte handheld. Het betreft eigenlijk een afgeschermde ‘Android toestel’. Dit is gedaan met oog op veiligheid; een apart toestel is namelijk niet te hacken. Wanneer je een algoritme als app hebt op een reguliere telefoon, is de kans hierop groter. Dit omdat je dan afhankelijk bent van de updates van bijvoorbeeld Google voor Android of Apple voor iOS.
Het idee dat ik niet te hacken ben op afstand, vind ik prettig. Wel is het soms irritant om een extra telefoon mee te nemen. Als man heb je meestal weinig zakken en in beide broekzakken een mobieltje hebben, zit ook niet lekker.
Het toestel zelf werkt prima en vlot. Je kunt hier uiteraard je glucosewaarde op zien, hoeveel insuline er nog actief is, wat je geschiedenis is, etc. De menu’s zijn dus overzichtelijk en je kunt ook makkelijk je instellingen aanpassen.
Wel ervaar ik soms verbindingsproblemen, waardoor de handheld geen data van de Dexcom G6 glucosesensor kan ontvangen. In dit geval werkt het algoritme dan natuurlijk ook niet. Dit probleem komt met name voor op zeer drukke plekken (vliegveld, congreszalen).
Ook vindt er vaak een verbindingsprobleem plaats met de handheld als ik ook de Dexcom G6 app op mijn iPhone gebruik. Het lijkt erop dat de Diabeloop handheld soms dan geen connectie heeft, en in die situatie werkt de handheld gek genoeg een stuk trager. De enige oplossing hiervoor is om de Dexcom app op mijn iphone te verwijderen, wat ik wel jammer vind. Dit omdat ik daardoor uiteindelijk mijn bloedsuiker niet kan bekijken via mijn Apple watch smartwatch, want die is gekoppeld aan mijn mobiel.
Mijn ervaring met de Accu-check Insight insulinepomp en Dexcom G6 glucosesensor
Het Diabeloop DBLG1 loopsysteem werkt in combinatie met de Accu-check Insight insulinepomp en de Dexcom G6 glucosesensor. Over beide onderdelen ben ik zeer tevreden.
De Accu-check Insight is prettig omdat deze erg klein is. Hierdoor kan er wel minder insuline in (max rond de 150 eenheden), maar dat is voor mij voldoende voor ongeveer 4 a 5 dagen. Wat extreem prettig is, is dat de ampullen voor de insulinepomp voorgevuld zijn. Hierdoor is het wisselen van een ampul letterlijk binnen enkele seconden gedaan. Dat is in de praktijk extreem handig.
De Dexcom G6 glucosesensor gebruikte ik al voordat ik het Diabeloop DBLG1 algoritme gebruikte. Toen al was ik uitermate positief over deze sensor. Dit omdat de metingen zeer nauwkeurig zijn, ook als je een hoge of lage bloedsuiker hebt. Dit is zeker in combinatie met een algoritme erg belangrijk, want op basis van deze metingen stuurt het algoritme uiteindelijk je insulinetoediening bij. Wel wijkt de glucosesensor soms af in de eerste 24 uur na het inschieten van een nieuwe sensor. Dit kun je dus beter niet doen voordat je gaat slapen of rijden.
Betere bloedsuiker zonder een algoritme
Hoewel een algoritme goed kan helpen bij het verbeteren van je bloedsuiker, haal je er het meeste uit als je dit gebruikt in combinatie met veel kennis over insuline, voeding en beweging. Zo kun je ook zonder algoritme met vertrouwen terugvallen op je eigen skills voor het managen van je bloedsuiker. En heb je nog betere bloedsuikers als je daarbovenop een algoritme gebruikt.
Daarnaast heeft niet iedereen helaas toegang tot een (continue) glucosesensor, welke je wel nodig hebt voor een loopsysteem. In die situatie is het sowieso handig om zelf kennis en kunde te hebben als het gaat over het managen van je bloedsuiker.
Mis jij deze kennis of denk je dat je wel je bloedsuiker en Time in Range kunt verbeteren? Kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus.
Wat is jouw ervaring met het Diabeloop DBLG1 loopsysteem? Of gebruik je een ander loopsysteem?