De Freestyle Libre 3 (FSL 3) van Abbott wordt in Nederland niet voor iedereen met diabetes type 1 vergoed. In dit artikel lees je wanneer je recht hebt op een vergoeding voor de Freestyle Libre 3 (CGM). Ook deel ik tips en informatie over hoe je op alternatieve manieren de Freestyle Libre 3 sensor kunt bemachtigen.
Freestyle Libre 3 vergoeding: alle criteria
De FSL 3 is een continue glucose monitor. Daarom wordt deze alleen vergoed wanneer er aan één of meerdere criteria wordt voldaan. Namelijk:
- Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met diabetes type 1;
- Volwassenen waarvan de bloedsuiker slecht is ingesteld (>8% of >64 mmol/l);
- Zwangere vrouwen met diabetes type 1 of insuline afhankelijkheid;
- Vrouwen met diabetes type 1 die een zwangerschapswens hebben;
- Mensen met diabetes type 1 en hypo unawareness
Wanneer je aan één of meerdere van deze criteria voldoet, kan je diabetesverpleegkundige of internist een aanvraag doen voor de sensor bij je zorgverzekeraar. Je behandelteam bepaalt uiteindelijk in hoeverre je de sensor ook daadwerkelijk nodig hebt.
Freestyle Libre 3 kopen
Het is momenteel nog niet mogelijk om de Freestyle Libre 3 zelf te kopen. Je kunt deze continue glucose monitor sensoren alleen krijgen wanneer je deze vergoed krijgt vanuit je zorgverzekering.
Mijn verwachting is dat dit in de nabije toekomst wel gaat veranderen. Simpelweg omdat er vraag naar is vanuit een grote groep mensen met diabetes type 1, pre-diabetes en zelfs atleten die nauwlettend hun glucosewaarde in de gaten willen houden.
Freestyle Libre 3 prijs
Abbott heeft aangegeven de Freestyle Libre 3 hetzelfde te gaan prijzen als zijn voorgangers (FSL 1 & 2). In dat geval kost één sensor € 65,90, welke 10 dagen meegaat. Ook de reader krijgt vermoedelijk dezelfde prijs (€ 65,90).
Het is mogelijk om de sensor ook uit te lezen met bepaalde telefoons die een NFC chip hebben. Hierdoor kun je de reader eventueel achterwege laten.
Uitzonderingen
Ondanks dat je aan strenge criteria moet voldoen om een cgm te krijgen en je de FSL 3 zelf nog niet kunt kopen, zijn er nog enkele manieren om mogelijk aan deze sensoren te komen.
Zo kun je een overstap naar een Diabeter ziekenhuis overwegen. Omdat Diabeter een ‘specialistisch’ ziekenhuis is voor mensen met diabetes type 1 hebben sommige zorgverzekeraars aparte afspraken met hen over de vergoeding van deze sensoren. Hierdoor kan het behandelteam een FSL 3 vergoeding voor de patiënt aanvragen, als daar aanleiding voor is.
Ook kun je met je behandelteam bespreken of je een CGM kunt aanvragen wanneer jij aangeeft dat je ‘hypo-unaware’ bent. Feitelijk gezien is iedereen met diabetes type 1 tot op zekere hoogte hypo-unaware, maar het is aan je behandelteam om dit in je medisch dossier te plaatsen. Dit kan echter wel helpen bij het vergoed krijgen van een cgm.
Sensorvergoeding
Helaas is de Freestyle Libre 3 van Abbott niet breed toegankelijk voor mensen met diabetes type 1. Dit terwijl wetenschap uitwijst dat een CGM de kosten van de zorg kan drukken en de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk verbetert.
Om deze reden maakt Orietta Koster van Sensorvergoeding zich hard voor een bredere vergoeding van de continue glucose monitor in Nederland. Bijdragen? Kijk dan hoe je kan helpen op Sensorvergoeding.nl.