Het effect van eiwitten op je bloedsuiker bij diabetes type 1: een foto waarop ik kwark pak

Het effect van eiwitten op je bloedsuiker bij diabetes type 1

In deze blog

Eiwitten hebben net als vetten en koolhydraten een effect op je bloedsuiker bij diabetes type 1. In dit artikel lees je wat dit effect is, wanneer het gebeurt en hoe je ermee kunt omgaan.

Van eiwitten, koolhydraten en vetten naar glucose

Voeding is opgebouwd uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Ze worden ook wel macronutriënten genoemd en geven je lichaam energie. Allen hebben ze een effect op je bloedsuiker. Dus ook eiwitten.

Bij de diagnose diabetes type 1 leer je dat koolhydraten je bloedsuiker laten stijgen. En dat je hiervoor insuline moet doseren, om te voorkomen dat je na het eten een te hoge bloedsuiker krijgt.

In de praktijk merk je al snel dat je ondanks een correcte insulinedosering, soms toch nog een hoge bloedsuiker krijgt na de maaltijd. Een mogelijke oorzaak hiervoor kunnen de eiwitten in het eten zijn.

Het lichaam zet namelijk niet alleen koolhydraten, maar alle drie de macronutriënten om naar glucose. Dat betekent dat er insuline nodig is om de glucose te verplaatsen vanuit de bloedstroom, om een hoge bloedsuiker te voorkomen. De mate en snelheid waarmee dit omzetten naar glucose plaatsvindt, verschilt per macronutrient. Ook de bron (dierlijk, plantaardig of bewerkt) kan invloed hebben.

Eiwitten laten je bloedsuiker geleidelijker stijgen dan koolhydraten

Waar koolhydraten na eten het snelst effect hebben op je bloedsuiker, gaat dat bij eiwitten een stuk geleidelijker. Op onderstaande grafiek kun je zien dat koolhydraten zo goed als direct een effect hebben, maar het effect van eiwitten is pas na zo’n drie tot vier uur het meest zichtbaar.

Bron: Tandem Diabetes Care

Omgaan met het effect van eiwitten op je bloedsuiker

Hoewel het even uitvogelen is, zijn er verschillende manieren om met de effecten van eiwitten op je bloedsuikerspiegel om te gaan.

Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen bij welke maaltijden je eiwitten neemt, en hoeveel. Dit kan bijvoorbeeld met gebruik van een voedingsweegschaal en de app MyFitnessPal. Dit leert je ook bij welke maaltijden je bloedsuiker later nog stijgt dankzij de eiwitten. Op basis hiervan kun je een aanpak vormen.

Blijkt uit het inzicht dat je bij sommige maaltijden veel meer of minder eiwitten eet dan anders? Dan kan het helpen om hier meer balans in te brengen. Dit zal ook helpen met het correct doseren van insuline door gebruik van je koolhydraatratio. Deze is namelijk alleen nauwkeurig wanneer de macronutriënten van maaltijd op maaltijd een vergelijkbare verhouding hebben.

Bij grote(re) hoeveelheden eiwitten is de kans op een geleidelijke stijging van de bloedsuiker groter. Dit kun je op verschillende manieren opvangen:

Bespreek met je behandelteam wat voor jou wanneer de beste aanpak is.

Meer effect bij een koolhydraatarm voedingspatroon

Het lichaam heeft altijd glucose nodig voor energie. Wie minder koolhydraten eet, haalt energie in verhouding meer uit eiwitten en vetten. Het lichaam haalt dan vaker en meer glucose uit eiwitten. Hierdoor zul je in die situatie ook meer insuline nodig hebben voor deze glucose.

Volgens Gary Scheiner, auteur van het boek ‘Think like a pancreas’, kun je bij een koolhydraatarm voedingspatroon voor eiwitten het best de helft van de insuline doseren die je normaal voor dezelfde hoeveelheid gram aan koolhydraten doseert [1].

Zie dit echter wel als een startpunt. Dit werkt al snel anders wanneer je toch koolhydraten aan de maaltijd toevoegt. Helaas is het daarmee simpelweg onmogelijk om een formule op te noemen die voor iedereen altijd werkt, zéker als je niet consistent dezelfde hoeveelheden eet.

Bespreek met je behandelteam wat voor jou de beste aanpak is.

Mijn ervaring met eiwitten bij diabetes type 1

Persoonlijk eet ik niet koolhydraatarm. Toch moet ik bij een eiwitrijke maaltijd dus nog steeds rekening houden met de mogelijke effecten op mijn bloedsuiker.

Om die reden tel ik naast koolhydraten en vetten, ook de eiwitten in mijn maaltijden. Dit doe ik middels de app MyFitnessPal en door mijn voeding waar mogelijk af te wegen met een keukenweegschaal.

In de praktijk eet ik meestal vier maaltijden per dag. Iedere maaltijd bevat ongeveer 20 tot 30 gram eiwitten. De glucose die hieruit wordt omgezet, vangt mijn reguliere maaltijdbolus in de meeste gevallen gewoon op.

Pas wanneer ik in een maaltijd veel meer eiwitten eet (40 gram +), houd ik rekening met een mogelijke piek 3 a 4 uur na mijn maaltijd. In dat geval controleer ik mijn bloedsuiker vaker in de uren na mijn maaltijd. Ook zet ik een alarm op mijn smartphone om mij te herinneren aan een correctiebolus, die ik rond die tijd geef. Dit vangt dan meestal de verlate piek van mijn bloedsuiker op.

Grip op je bloedsuiker

Inzicht in hoeveel eiwitten er in je maaltijden zitten kan helpen om je bloedsuikerregulatie te verbeteren. Kun je hier meer hulp bij gebruiken? Overweeg dan eens om te kijken naar de Time in Range Transformatie Cursus. Zo krijg je in zes weken gegarandeerd grip op je bloedsuiker.

Bronnen:

[1]: Gary Scheiner, Think like a pancreas

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: