Denk je aan het gebruik van een nieuwe insulinepomp, maar wil je weten hoe lang je met een insulinepomp moet doen? Lees dan verder!
Hoe lang moet je met een insulinepomp doen?
Je moet in Nederland vier jaar lang een insulinepomp gebruiken, voordat je van de verzekering een nieuwe pomp vergoed krijgt. In uitzonderlijke gevallen mag je eerder van pomp wisselen op verzoek van je diabetesverpleegkundige of internist.
Omdat je vier jaar met een insulinepomp moet doen, is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent bij het kiezen van een nieuwe pomp. Dit artikel kan je daarbij helpen.
Is het mogelijk om eerder een nieuwe pomp te kiezen?
Soms is er een uitzondering mogelijk op verzoek van je diabetesverpleegkundige of internist aan je zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld wanneer je HbA1C significant verslechterd is sinds gebruik van de insulinepomp of wanneer je huid niet goed reageert op de canules. Je kunt dit het beste bespreken met je behandelteam.
Je kunt hoe dan ook altijd terug naar pentherapie, mocht je geen uitzondering krijgen en mocht je huidige pomp niet bevallen. Ook is het soms mogelijk om te wisselen van infuusdraden en canules bij je hulpmiddelenleverancier. Dit maakt het mogelijk te kijken of je een tweedehands insulinepomp kan gebruiken, waardoor je toch meer keuze krijgt.
Let er wel op dat je dit goed bespreekt met je behandelteam. Een tweedehands insulinepomp wordt niet vergoed en je krijgt dus ook geen vervangend exemplaar als deze kapot gaat.
Wat als je insulinepomp kapot gaat?
Als je pomp kapot gaat krijg je meestal een gratis vervangend exemplaar van je hulpmiddelen leverancier. De kosten worden in de meeste gevallen door de hulpmiddelen leverancier op zich genomen. In sommige gevallen moet je de extra kosten zelf declareren bij je zorgverzekeraar.
Een kapotte pomp biedt echter geen reden om op dat moment een nieuwe pomp uit te zoeken. Dit is niet mogelijk vanwege het vierjarige contract wat loopt tussen de fabrikant en jouw hulpmiddelen leverancier.
Kun je een pomp testen voordat je een keuze maakt?
Bij sommige fabrikanten kun je een proefpakket afnemen om een idee te krijgen hoe het is om de insulinepomp te gebruiken. Goede voorbeelden hiervan zijn de Omnipod Dash en de Equil Patch Pomp.
Bij de Omnipod Dash geldt zelfs een ‘365 Dagen Belofte’. Dit houdt in dat dat als jij en je zorgverlener binnen één jaar na gebruik besluiten dat het systeem niet geschikt voor je is, Insulet (de maker van de Omnipod) de kosten op zich neemt bij de leverancier zodat jij makkelijker alsnog een nieuwe pomp kunt uitkiezen.
Hoe kom je aan een insulinepomp?
In overleg met je behandelaar kun je een pomp vergoed krijgen als je aan een of meerdere criteria voldoet. Bijvoorbeeld als je veel schommelingen hebt in je glucosewaarden, of als je een zwangerschapswens hebt. Je kunt hier de complete lijst met criteria vinden voor het krijgen van een insulinepomp.