ik laat op mijn mobiel zien dat ik een hypo heb bij diabetes type 1

Hypo bij diabetes type 1: tips en gezonde snacks

In deze blog

Wanneer je een hypo bij diabetes type 1 hebt, moet je deze oplossen door koolhydraten te nemen. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Samenvatting hypo bij diabetes type 1

Een hypo (hypoglycemia) is een lage bloedsuiker. Deze kun je krijgen wanneer je te veel insuline doseert bij diabetes type 1. Dit kan bij je maaltijd, bij een correctiedosering of bij toediening van je basale insuline gebeuren.

Een hypo los je op door koolhydraten te eten. De glucose uit koolhydraten brengen je bloedsuiker weer omhoog. Dit kun je het snelste doen met pure glucose, zoals Dextro tabletten. Een gezonde optie is (gedroogd) fruit, vanwege de vezels, vitamines en/of mineralen. Hierbij kan het wel langer duren voordat je bloedsuiker weer stijgt.

Een hypo kun je het beste zo snel als mogelijk oplossen. Dit om de directe gevolgen op te lossen en de kans op lange termijn complicaties te verkleinen.

Waarom een hypo snel oplossen bij diabetes type 1?

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je frequent hypo’s hebt, dit voor een vergelijkbare schade aan de bloedvaten kan zorgen als dat hypers (hoge bloedsuikers) doen [1].

Om de kans op complicaties te verkleinen is het daarom het beste om hypo’s zoveel als mogelijk te voorkomen. En wanneer je toch een hypo hebt, deze pro-actief te behandelen om de hypo zo snel als mogelijk op te lossen. Dit kun je het beste doen met pure glucose. Goede voorbeelden zijn:

  • Dextro tabletten
  • Glucose poeder
  • Glucose gel

Hoe lang duurt een hypo?

Hoe lang een hypo duurt is voor iedereen anders. Dat hangt onder andere af van hoeveel insuline er te veel is toegediend bij een maaltijd, correctiedosering of als basale insuline. Dit bepaalt voor een deel hoeveel glucose uit koolhydraten er nodig is om de hypo op te lossen.

Daarnaast hangt het ook af van hoe snel de hypo behandeld wordt door wie deze heeft. Sommige mensen kunnen een hypo niet goed aanvoelen. Dat heet ‘hypo-unawareness’. Hierdoor kan het nog langer duren voordat de hypo behandelt wordt.

Wat veel kan helpen is een continue glucose monitor (CGM). Deze kan een alarm geven wanneer je een hypo nadert of hebt. Zo kun je er snel bij zijn om de hypo te behandelen.

De snelste manier om een hypo op te lossen is door het nemen van pure glucose. Dextro tabletten zijn hier een goed voorbeeld van. Darmen verwerken glucose met ongeveer 1 gram per minuut. Dat betekent dat je 15 minuten moet wachten als je een hypo oplost met 15 gram koolhydraten. Als je meer koolhydraten nodig hebt om de hypo op te lossen, kan het dus langer duren.

Gevolgen van een hypo bij diabetes type 1

Een hypo heeft directe gevolgen en mogelijke gevolgen op de langere termijn.

Directe gevolgen kunnen bijvoorbeeld symptomen zijn zoals hoofdpijn, honger, een koud gevoel, hartkloppingen, zweten, trillen, verwardheid, een wazig zicht en vermoeidheid.

Op langere termijn kunnen hypo’s zorgen voor vergelijkbare complicaties als hoge bloedsuikers. Voorbeelden zijn viscositeit, thrombose en retinopathie.

Een ander mogelijk gevolg is het ‘Dead in Bed Syndrome’. Hierbij vindt een zeer heftige hypo plaats tijdens het slapen welke niet gemerkt wordt. Hierdoor kan deze fataal worden [2].

Gezonde hypo snacks bij diabetes type 1

Om een hypo op te lossen moet je iets eten met daarin koolhydraten (glucose). Maar misschien wil je ook op je gezondheid letten. Dan wil je misschien een gezonde koolhydraatbron om je hypo op te lossen. Maar wat zijn gezonde hypo snacks bij diabetes type 1?

Of een snack gezond is, hangt af van het doel van het individu. Als iemand bijvoorbeeld probeert om af te vallen met diabetes type 1, kun je het beste hypo snacks laag in calorieën nemen. Als iemand meer gezonde vitamines en mineralen wil binnenkrijgen, dan kun je beter voor een stuk fruit kiezen.

Hypo snacks laag in calorieën

Wanneer je wil afvallen, kan het handig zijn om te letten op je energie(calorie)-inname. In dat geval kun je het beste kiezen om een hypo op te lossen met een koolhydraatbron waarin weinig calorieën zitten. Hieronder vind je de meest bekende voorbeelden. Omdat deze snacks geen eiwitten en/of vetten hebben, bevatten ze minder calorieën.

  • Dextro tabletten
  • Glucosegel
  • Glucosepoeder
  • AA Drink

Gezonde hypo snacks (met vitamines, vezels en/of mineralen)

Soms wil je een hypo graag oplossen met een gezonde hypo snack. Onderstaande hypo snacks bevatten meer vitamines, vezels en/of mineralen dan snelwerkende hypo snacks. Je kunt hierbij denken aan:

  • Fruit
  • Gedroogd fruit

Het kan wel langer duren voordat deze snacks je bloedsuiker verhogen. Ook kun je eventueel meer koolhydraten nodig hebben, omdat een deel van de koolhydraten niet eindigt in je bloedstroom. Hierdoor werken deze koolhydraten niet mee aan het verhogen van je bloedsuiker. Houd daar dus rekening mee.

Hoeveel Dextro bij een hypo?

Dextro tabletten zijn voor veel mensen met diabetes type 1 de geprefereerde koolhydraatbron om een hypo mee op te lossen. Dit omdat een Dextro tablet bestaat uit pure glucose. In tegenstelling tot andere koolhydraatsoorten, hoeft het lichaam de koolhydraten uit pure glucose niet verder af te breken.

Hierdoor komt de glucose sneller in de bloedstroom terecht, waardoor de bloedsuiker sneller kan stijgen. De vraag is: hoeveel Dextro heb je nodig bij een hypo?

Eén Dextro tablet bevat 3 gram koolhydraten. Algemeen advies is om 15 tot 20 gram koolhydraten te nemen bij een hypo om deze op te lossen. Dat komt neer op 5 tot 7 dextro tabletten bij een hypo.

Let wel dat dit sterk verschilt per individu. Ook is het afhankelijk van hoeveel kortwerkende insuline er op dat moment nog in je lichaam actief is. Bespreek daarom met je behandelteam hoeveel Dextro tabletten jij het best kan nemen bij een hypo.

Zelf los ik mijn hypo’s ook het liefste op met Dextro tabletten. Ik zelf heb meestal maar 3 tot 4 tabletten nodig. Dit omdat ik niet vaak insuline overdoseer voor mijn maaltijden en omdat mijn basale insulinetoediening goed is ingesteld.

Dextro tabletten

Hypo of hyper: wat is erger?

Hier is geen eenvoudig antwoord op te geven. Simpel gezegd kan een hypo voor meer directe problemen zorgen. Stel je maar eens voor dat je een hypo hebt tijdens het autorijden, of wanneer je aan het squatten bent met 100 kilo op je rug. Verder kunnen zowel hypers als hypo’s zorgen complicaties op langere termijn.

Hypo-unawareness herstellen

Wanneer je hypo’s niet goed aanvoelt, heet dit ‘hypo-unawareness’. Dit kun je in veel gevallen herstellen [3]. Dit doe je door je bloedsuikers beter te reguleren en door meer hypo’s te voorkomen. Zo ‘went’ je lichaam weer aan ‘normale’ bloedsuikerwaarden. Dit kan binnen zo’n 4-6 weken, en bij sommigen zelfs sneller.

Meer grip op je bloedsuiker?

Hypo’s zoveel mogelijk voorkomen is beter dan genezen. Ben je zelf nog op zoek naar meer grip op je bloedsuiker en diabetes type 1? Kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus. Hiermee kun je in slechts 6 weken grip krijgen op je bloedsuikers, zonder koolhydraten op te geven of heel de dag ‘bezig’ te zijn met diabetes type 1.

Bronnen

[1]: https://diabeter.nl/nl/over-diabeter/nieuws/hypoglycemie-ook-een-lange-termijn-complicatie-van/
[2]: https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/dead-in-bed-syndrome.html
[3]: https://diabetestype1.nl/bibliotheek/dagelijks-leven/186-hypo-niet-merken-door-hypo-unawareness-verminderde-hypo-awareness

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: