Insulinepomp en pen om te vergelijken of de een beter is dan de ander

Insulinepomp of pen: wat is beter?

In deze blog

Benieuwd of je diabetes type 1 beter kunt managen met een insulinepomp of pen? In dit artikel vergelijken we beide opties.

Insulinepomp of pen: wat is beter?

Een insulinepomp is voor de meeste mensen beter. Een insulinepomp biedt meer flexibiliteit voor het nauwkeurig toedienen van insuline. Hierdoor kan je jouw bloedsuiker vaak beter reguleren.

Ondanks dat de insulinepomp voor de meeste mensen de beste optie is, is het ook mogelijk dat je voorkeur uitgaat naar het gebruik van insulinepennen. Ikzelf heb dan ook ruim 23 jaar insulinepennen gebruikt. Hieronder lees je de voor- en nadelen van beide opties.

Voordelen van een insulinepomp

Er zitten een aantal duidelijke voordelen aan het gebruik van een insulinepomp ten opzichte van een pen.

Om te beginnen kun je nauwkeuriger insuline doseren met een pomp. Dit is handig bij situaties zoals (bijvoorbeeld) het dageraad fenomeen.

Met een pomp hoef je daarnaast slechts ééns in de drie dagen een canule in te schieten, waarbij je met insulinepennen dagelijks meermaal jezelf moet prikken om insuline toe te dienen.

Je hebt bij een insulinepomp tevens meer flexibiliteit om de insulinetoediening aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld je bolus voor een maaltijd spreiden, of je basaal tijdelijk uitzetten als je gaat sporten.

En misschien wel het grooste voordeel: je kunt een insulinepomp (afhankelijk van het merk en je recht op een CGM) koppelen aan een algoritme. Dit kan sommige mensen aanzienlijk helpen met het reguleren van hun bloedsuiker.

Voordelen van insulinepennen

Ook aan het gebruik van insulinepennen voor het reguleren van je bloedsuikers zitten voordelen. Voor sommige mensen wegen deze zwaarder dan de voordelen van een insulinepomp.

Het gebruik van insulinepennen is over het algemeen minder zichtbaar voor de buitenwereld. Er zit namelijk niks aan je lichaam ‘gekoppeld’ en je kunt dus makkelijker je diabetes ‘verstoppen’, als je dat prefereert.

Insulinepennen kunnen in sommige situaties meer betrouwbaar zijn. Zo komen luchtbubbels bij pompen vaker voor dan bij pennen, wat kan zorgen voor hoge bloedsuikers.

Tot slot kan het gebruik van insulinepennen het reguleren van je bloedsuiker soms minder ‘complex’ maken, juist omdat je minder flexibiliteit hebt. Voor sommige mensen werkt dit juist beter.

Subtiele verschillen

Aan zowel insulinepompen als pennen zitten dus voor- en nadelen. Soms kan een keuze voor een insulinepen of pomp dan ook gemaakt worden op basis van subtiele verschillen en/of functionaliteiten van een specifieke pen of pomp.

Zo bieden sommige pompen een koppeling met een algoritme. Andere zijn weer draadloos. En sommige insulinepennen kunnen ook halve eenheden insuline doseren. En zelfs je hoeveelheid actieve insuline bijhouden via bluetooth en een app.

De ontwikkelingen in technologie voor diabetes type 1 gaan hard. Naar verwachting komen er in 2023 veel nieuwe algoritmes, pompen en zelfs smart insulinepennen op de markt.

Insulinepomp of pen: mijn ervaring en mening

Persoonlijk heb ik 24 jaar lang insuline toegediend door middel van pentherapie. Ik ben pas in 2021 overgestapt op de insulinepomp, vooral omdat ik direct gebruik kon maken van het DBLG1 algoritme van Diabeloop.

De reden voor mijn keuze was mijn gestoei met mijn wisselende bloedsuiker in de nachten. Ook had ik veel last van het dageraad fenomeen. Dit laatste kon ik nog wel redelijk oplossen met insulinepennen (al kostte het wel veel energie), maar de nachten waren voor mij te lastig om goed onder controle te krijgen met insulinepennen.

Dit omdat ik zeer gevoelig ben voor insuline in de nacht. Echter, omdat de meeste langwerkende insulinesoorten die je via pen toedient tussen de 18 en 24 uur werken en een stabiel profiel hebben, kon ik mijn dosering niet nauwkeurig genoeg afstemmen zodat ik in de nacht géén hypo kreeg. Het was óf een hypo, óf hogere bloedsuikers overdag.

Mijn Accu-Chek Insight lost dat dankzij het algoritme perfect op. Daarnaast vind ik het zeer prettig dat ik niet meer dagelijks meermaal in mijn buik hoef te prikken.

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik zónder algoritme een voorkeur heb voor insulinepennen boven het gebruik van een insulinepomp. Juist vanwege de eenvoud en voorspelbare patronen ervan.

Ook vereist het gebruik van een pomp naar mijn ervaring meer planning als het gaat om sporten en beweging. Dit omdat voor je basaalprofiel de pomp ook snelwerkende insuline gebruikt, wat een groter risico geeft op een hypo dan de langwerkende insulines die je via een pen toedient. Dit geldt natuurlijk alleen mits je géén actieve maaltijdinsuline in je lichaam hebt of te grote dosering basale insuline hebt toegediend.

Let wel: wanneer je veel kennis hebt over voeding, sport en de werking van insuline, kun je óók met pennen een prachte Time in Range behalen. Ik spreek uit ervaring; met insulinepennen behaalde ik gemiddeld 87% TIR over 90 dagen. Als ik dat kan, kan jij het ook.

Wat gebruik jij om je bloedsuiker te reguleren? Laat het me weten in de opmerkingen hieronder!

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: