Koolhydraatarme maaltijd

Koolhydraatarm dieet bij diabetes type 1: voor- en nadelen

In deze blog

Veel mensen met diabetes type 1 volgen een koolhydraatarm dieet. De voornaamste reden hiervoor is dat men hierdoor minder schommelingen in bloedsuikers kan ervaren. Maar een koolhydraatarm dieet bij diabetes type 1 kent ook risico’s. Lees hier over de voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet bij diabetes type 1.

Voordelen koolhydraatarm dieet bij diabetes type 1

Door het minderen van koolhydraten is er vaak minder snelwerkende insuline nodig bij maaltijden om de bloedsuiker stabiel te houden. Dit maakt het in potentie makkelijker om correct te doseren voor een maaltijd. En dus om stabiele bloedsuikers na de maaltijd te realiseren.

Daarnaast is het mogelijk ook eenvoudiger om de bloedsuikers gedurende de dag stabiel te houden. Snelwerkende insuline kan wel tot 6 uur actief blijven, afhankelijk van de grootte van de dosering. Als er bij de maaltijden een kleinere dosering wordt gespoten, is er een kleinere kans dat restjes actieve snelwerkende insuline kunnen zorgen voor een hypo. Bijvoorbeeld bij spontane beweging.

Mogelijke risico’s

Het managen van je bloedsuiker is bij diabetes type 1 zeer belangrijk. Een koolhydraatarm dieet kan daarbij helpen. Maar er kleven wel wat mogelijke risico’s aan.

Een veelvoorkomend probleem bij dit voedingspatroon is een gebrek aan voldoende voedingsstoffen, zoals vezels [1]. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en vind je voornamelijk in groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanpoducten. Dit zijn voedingsbronnen die voornamelijk uit koolhydraten bestaan.

Ook is er een risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. Het voor jezelf ‘verbieden’ van een voedingsbron óf macronutrient (zoals koolhydraten), kan bij sommigen leiden tot eetbuien. Bij diabetes type 1 kunnen eetbuien nog meer problemen opleveren, zoals sterk wisselende bloedsuikers.

Mocht jij eetbuien hebben, wees dan niet bang om hulp te zoeken van een specialist.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet houdt in dat je het aantal koolhydraten in je voedingspatroon bewust beperkt. Het aantal koolhydraten dat je dagelijks (gemiddeld) beperkt, typeert het soort dieet. De NDF houdt met hun ‘Voedingsrichtlijn Diabetes‘ uit 2020 de volgende niveau’s aan:

Type koolhydraatarm dieet% van dagelijkse energie-innameAantal gram koolhydraten per dag
Extreem laag koolhydraat-ketogeen<4%<20 gram koolhydraten
Ketogeen4% tot 10%20 gram tot 50 gram koolhydraten
Sterk beperkt in koolhydraten <14% <70 gram koolhydraten
Matig beperkt in koolhydraten14% tot 30%70 gram tot 150 gram koolhydraten
Licht beperkt in koolhydraten 30% tot 40% 150 gram tot 200 gram koolhydraten
*gebaseerd op een energie-inname van 2000 calorieën per dag.

Mijn mening over koolhydraatarm dieet bij diabetes type 1

Een lange tijd geleden heb ik zelf ook geëxperimenteerd met koolhydraatarm eten. Dit in de zoektocht naar een eenvoudige manier om mijn bloedsuiker stabiel te houden. Op korte termijn ervaarde ik al snel strakkere bloedsuikers, maar op langere termijn begon ik koolhydraten te erg te missen in mijn voedingspatroon.

Hierdoor lukte het me steeds minder vaak om weg te blijven van koolhydraten. Bijvoorbeeld wanneer ik uit eten ging of bij een feestje was waar hapjes aanwezig waren. Het was dan gewoon te lastig voor mij om de ‘verleiding’ te weerstaan. En dus gaf ik toe.

Ik merkte dat ik me hierdoor soms zelfs ‘schuldig’ naar mezelf begon te voelen, voor het niet kunnen ‘volhouden’ van mijn voedingspatroon. Ik realiseerde me dat dit geen gezonde kijk was op voeding. Toen ben ik gestopt met koolhydraatarm eten.

Vanaf daar ben ik gaan kijken naar manieren om wel koolhydraten te kunnen eten met diabetes type 1. Na het opdoen van veel kennis en het maken van betere voedingskeuzes (complexe koolhydraten), heb ik geleerd dat dit prima kan met diabetes type 1. En dat je zo nog steeds mooie waardes kunt behalen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dus naar een koolhydraat-inclusief voedingspatroon.

Wél koolhydraten eten met diabetes type 1?

De meeste mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet bij diabetes type 1 omdat ze zo hun bloedsuiker beter willen reguleren. Hier zitten echter wel bovengenoemde nadelen aan.

Het is gelukkig ook mogelijk om goede bloedsuikers en een hoge Time in Range te behalen terwijl je 40% of meer van je dagelijkse energie-inname uit koolhydraten haalt. Ik doe dit zelf al jaren.

Wil je hier meer over leren? Kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus.

Bronnen

[1]: https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/nederlanders-eten-nog-steeds-te-weinig-vezels/

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: