Een insulinepomp die ik vergoed heb gekregen, omdat je deze zelf niet kunt kopen

Kun je zelf een insulinepomp kopen?

In deze blog

Wil je een nieuwe insulinepomp en ben je benieuwd of je deze zelf kunt kopen? Je leest het in dit artikel.

Kun je zelf een insulinepomp kopen?

Je kunt niet zelf een insulinepomp kopen in Nederland. Een pomp moet worden aangevraagd door je behandelteam bij je zorgverzekeraar. Deze wordt vervolgens geleverd door een hulpmiddel leverancier, zoals Bosman of Mediq.

Je kunt iedere vier jaar een nieuwe pomp vergoed krijgen van je zorgverzekeraar bij diabetes type 1, als je hiervoor in aanmerking komt. Er zijn wel een aantal andere manieren om eerder aan een andere pomp te komen, zoals je verderop in het artikel zal lezen.

Gebruikte insulinepomp kopen of krijgen

Het is mogelijk om een gebruikte insulinepomp van iemand over te kopen of te krijgen. Mensen maken vaak gebruik van deze optie als ze bijvoorbeeld willen gaan DIY-loopen. Er is zelfs een Facebook groep waar men tweedehands pompen aanbiedt en zoekt.

Let er wel op dat dit volledig onder eigen risico is. Als een tweedehands pomp stuk gaat, wordt deze bijvoorbeeld niet vergoed door je zorgverzekeraar. Bespreek het gebruik van een tweedehands insulinepomp daarom altijd met je behandelteam.

Houd er ook rekening mee dat je nog wel de juiste pomptoebehoren nodig hebt om de tweedehands insulinepomp ook langdurig te kunnen gebruiken. Gelukkig is het wel eenvoudig om bijvoorbeeld infuussets en reservoirs zelf te bestellen of zelfs te kopen.

Nieuwe pomp door allergie of verslechterde bloedsuikerregulatie

Bij sommige mensen kan het zo zijn dat de infuussets van een specifieke insulinepomp voor een allergische reactie zorgen. Ook verslechterd de bloedsuikerregulatie soms aanzienlijk na het gebruik van een nieuwe insulinepomp.

In deze gevallen is het soms mogelijk om als uitzondering alsnog een andere insulinepomp vergoed te krijgen. Je kunt deze optie bespreken met je behandelteam.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij het kiezen van een insulinepomp wil je het liefst voorkomen dat je na een tijdje op zoek moet naar een andere. En dat je opties zoals zelf kopen of tweedehands pompen moet overwegen.

Voorkomen is daarom beter dan genezen. Probeer voordat je een nieuwe insulinepomp kiest zoveel mogelijk onderzoek te doen naar jouw eigen wensen en behoeften en naar de insulinepompen die je op het oog hebt. Denk daarbij aan het formaat, draaggemak en de functies. Zo weet je zeker dat je de beste insulinepomp voor jou kiest.

In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld een proefpakket aanvragen, om een idee te krijgen hoe het is om de pomp te dragen. Ook zijn er vaak Facebook groepen die gaan over specifieke insulinepompen, waar je men kunt vragen naar hun ervaringen met de pomp waar jij interesse in hebt.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: