Langwerkende insuline vergeten

Langwerkende insuline dosering vergeten: wat moet je doen?

Spuit jij jouw insuline via pennen? Dan ben je ongetwijfeld wel eens een dosering langwerkende insuline vergeten. Ik in ieder geval wel! En afhankelijk van wanneer ik er dan achter kom, kan dat nog best wat lastige situaties opleveren. Inmiddels heb ik voor elke situatie een oplossing, om zo te voorkomen dat mijn bloedsuiker niet continue langzaam op de achtergrond omhoog kruipt. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder! 

Let op: ik heb geen medisch diploma. Bespreek deze tips daarom altijd eerst met je diabetesverpleegkundige, alvorens je deze toepast.

Voorkom twijfel

Aangezien we elke dag langwerkende insuline spuiten, gebeurt dat meestal op de automatische piloot. Het gevaar hiervan is dat je soms injecteert, zonder dat je er dan bewust mee bezig bent. Als je vervolgens gaat twijfelen, dan kun je het moment van injecteren niet meer goed voor de dag halen. Het risico: of je injecteert per ongeluk dubbel, of je besluit geen injectie te nemen met de kans dat je toch geen langwerkende insuline hebt gespoten.

Het gevolg is of hoge, of serieus lage bloedsuikers. Dit scenario wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Persoonlijk heb ik daar twee manieren voor.

De meeste langwerkende insulinesoorten dienen ongeveer op hetzelfde moment te worden toegediend. Daarom heb ik standaard een wekker in mijn mobiel staan die afgaat op het moment dat ik mijn langwerkende insuline moet injecteren. Hierdoor wordt het een bewuste actie, want ik moet eerst ook bewust de wekker uitzetten.

Als back-up heb ik de gewoonte gecreëerd om mijn dosering altijd in te voeren in mijn diabetes-app (eerste Libre Link, nu Dexcom). Zo kan ik altijd terugkijken of ik nu had geïnjecteerd of niet, en dat stopt het twijfelen.

Via Instagram kreeg ik ook nog een goede tip van Rutger de Jong: spuit je achtergrondinsuline met een Novopen Echo. Hiermee kun je namelijk terugzien wanneer je jouw laatste dosering hebt gespoten, en dus ook óf je ‘m hebt gespoten!

Toch gemist? Check wanneer!

Ik spuit twee maal daags Levermir, dus het aantal ‘momenten waarop ik mijn dosering kan vergeten’, is hiermee dubbel. Met bovenstaande technieken voorkom ik in de meeste gevallen dat ik een dosering vergeet. Toch kan het nog wel eens gebeuren. In dat geval is het eerste wat ik doe, kijken naar hoe lang geleden ik die injectie dan had moeten nemen.

Is het moment dat ik me realiseer dat ik mijn dosering ben vergeten binnen 3 uur dat ik ‘m had moeten nemen? Dan neem ik deze alsnog (volledig). We moeten tenslotte niet vergeten dat het om zeer langzaam werkende insuline gaat. Dat betekent dat waarschijnlijk in die 3 uur weinig verschil hebt gemerkt aan je bloedsuikers door het gebrek aan langwerkende insuline. Zo kunnen verschillende factoren ervoor zorgen dat je niet direct omhoog schiet, bijvoorbeeld:

  • Er is nog wat snelwerkende insuline actief van je laatste maaltijd
  • Je vorige langwerkende insulinedosering biedt nog wat overlap
  • Je bent nuchter en/of bent op zo’n manier actief dat je met wat minder insuline best kunt wegkomen

Is het langer dan 3 uur geleden dat je jouw langwerkende insuline bent vergeten? Dan wordt het wat gecompliceerder…

Stel dat je net als ik tweemaal daags doseert, dan kun je goed wegkomen met kleine correcties d.m.v. snelwerkende insulinedoseringen tot je eerstvolgende dosering. Echter, spuit jij ééns per 24 uur, dan zou ik een deel van de dosering alsnog nemen zolang het maximaal 8 uur is voordat je weer een nieuwe dosering toedient. Dit om te voorkomen dat doseringen elkaar overlappen en/of je in de nacht niets actief hebt.

De grootte hiervan kun je het best afstemmen met je diabetesverpleegkundige.

Langwerkende insuline vergeten voor het slapen

De meeste mensen die hun langwerkende dosering nemen, doen dit voor het slapen gaan (ik spuit ook één van mijn Levermir-doseringen voordat ik mijn ogen sluit). Persoonlijk vind ik dit wel de vervelendste momenten om mijn dosering te vergeten. Tenslotte: in de nacht heb je geen controle over je bloedsuikers, want je slaapt. En er is dan ook niets vervelender dan opstaan met een bloedsuiker van boven de 16 mmol/l, inclusief bijbehorende droge mond, wazigheid, vermoeidheid, etc.

Gelukkig is er tegenwoordig een manier om er tijdig achter te komen dat je bloedsuiker omhoog kruipt omdat je een dosering langwerkende insuline vergeten bent. Namelijk met techniek! Ikzelf gebruik op dit moment van schrijven een Continue Glucose Monitor (Dexcom G6) welke mij een alarm geeft als ik in de nacht boven de 9.4 mmol/l kom. Hiervan word ik zeker wakker. Op dat moment kan ik een van de eerder besproken technieken hierboven gebruiken (inclusief een kleine correctie) om al dan wel of niet mijn langwerkende dosering alsnog te spuiten.

Langwerkende insuline vergeten in de ochtend

Een ander bekend moment om langwerkende insuline te doseren, is in de ochtend. Bijvoorbeeld na opstaan, of voor het ontbijt (ik neem dan mijn tweede Levermir-dosering). Ook voor dit moment heb ik persoonlijk een wekker ingesteld. Vergeet ik ‘m toch? Dan geldt ook hier dat ik eerst check hoelang geleden ik de dosering had moeten nemen alvorens ik handel naar wijsheid.

Wanneer ik ééns in de 24 uur zou doseren betekent dit dat ik alsnog zou injecteren, tot 8 uur voor een nieuwe dosering langwerkende insuline. Dit om te voorkomen dat er in de nacht geen insuline actief is. De grootte hiervan kun je het best afstemmen met je diabetesverpleegkundige, maar afhankelijk van hoeveel uur je nog te gaan hebt zou ik maximaal 75% en minimaal 50% nemen van de normale dosering.

In plaats daarvan of aanvullend daarop kun je natuurlijk altijd nog je bloedsuiker corrigeren met een bolus snelwerkende insuline!

Vaker meten

Zit je in een situatie waarbij je jouw langwerkende dosering bent vergeten, en dit hebt moeten oplossen? Dan moet je hoe dan ook vaker je bloedglucose controleren. Zo zorg je dat je pro-actief de situatie kan aanpakken, en voorkom je dat je bloedsuiker (gigantisch) buiten range gaat. Vanaf je eerst volgende dosering zou alles dan weer zoals vanouds moeten gaan.

Meer van dit soort tips? Check dan eens de Fit met Diabetes Community!

Wat zijn jouw tips voor wanneer je jouw langwerkende insulinedosering bent vergeten? 

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: