Wachtrij bij de douane poortjes, met de vraag of je hier met je insulinepomp doorheen mag

Met je insulinepomp door de poortjes bij de douane: kan dat?

In deze blog

Draag jij een insulinepomp en ga je binnenkort vliegen, maar wil je weten of je met je insulinepomp door de poortjes bij de douane kunt zonder dat deze hierdoor kapot gaat? Je leest in dit artikel.

Kan je met je insulinepomp door de poortjes bij de douane?

Of je met je insulinepomp door de douanepoortjes kunt, hangt af van het soort poort op het vliegveld. Je kunt zonder probleem door een metaaldetectie poort. Je kunt echter niet met een insulinepomp door een poort waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling. Dit kan schadelijk zijn voor je insulinepomp.

Het is handig om te weten wanneer een poortje gebruik maakt van röntgenstraling en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden. In dit artikel lees je daar meer over.

Waarom zijn röntgenstralingen schadelijk voor een insulinepomp?

Een röntgenstraling kan de elektronische onderdelen van een insulinepomp beschadigen. Dit kan leiden tot fouten in de werking van de pomp. Denk aan onjuiste doseringen van insuline of een storing in de verbinding tussen de insulinepomp en PDM (personal diabetes manager).

Goed om te weten is dat er op Schiphol in de meeste gevallen gebruik wordt gemaakt van zogeheten ‘Security Scanner’ douane poorten zonder röntgenstraling. Alleen bij de 100% risicovluchten maakt Schiphol gebruik van de ‘Body Scanner’ poortjes mét röntgenstraling. In dat laatste geval kun je dus niet door de douanepoort met je insulinepomp.

Je bent echter nooit verplicht om door een scanner te gaan. Je kunt altijd vragen om een handmatige controle, op basis van jouw medische situatie.

Let ook op je handbagage

Wanneer je een reserve insulinepomp en/of continue glucose monitor sensoren in je handbagage meeneemt, let er dan op dat deze niet door de bagagescanner gaan. Deze scanner maakt namelijk gebruik van röntgenstraling, wat schadelijk kan zijn voor je materialen.

Geef bij de douane aan dat je een insulinepomp draagt

Het is altijd handig om bij het personeel van het vliegveld aan te geven dat je diabetes type 1 hebt en gebruik maakt van een insulinepomp. Geef dan ook aan dat jij met je insulinepomp niet door de body scanner kunt en je handbagage niet door de handbagagescanner vanwege de röntgenstraling.

In dat geval zullen zij je handmatig fouilleren (‘padding down’). Het is mogelijk dat er dan een ‘stofmonster’ van de insulinepomp wordt genomen. Dit wordt gebruikt om te kijken of het een explosief gevaar betreft.

Reisverklaring voor je insulinepomp

In sommige landen zijn ze minder bekend met de technische ontwikkelingen voor diabetes type 1, zoals een insulinepomp. Het kan helpen om in dat geval een reisverklaring van je behandelende ziekenhuis te krijgen, welke je bij de douane kunt laten zien.

Hierin staat dat uitgelegd waarom jij een insulinepomp nodig hebt, en waarom deze niet door de douanepoort kan met röntgenstraling. Vraag deze reisverklaring wel op tijd aan bij je ziekenhuis.

Mijn ervaring met mijn insulinepomp op het vliegveld

Persoonlijk ben ik al een behoorlijk aantal keer wezen vliegen met mijn insulinepomp. Wel betreft het alleen maar Europa. Ik kan dus niets zeggen over de kennis of aanpak van de controle bij de douane in landen buiten Europa.

Binnen Europa is het personeel van de meeste douanes goed op de hoogte van wat een insulinepomp is. En dat deze niet door de röntgenstraling mag.

Bij aankomst vraag ik daarom altijd eerst of er gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling voor het douanepoortje. Zo ja, dan verzoek ik het personeel om mij handmatig te fouilleren.

Ook haal ik altijd mijn reserve insulinepomp (en glucosesensoren) uit mijn handbagage, waardoor deze niet door de bagagescanner gaan. Een enkele keer is er een stofmonster afgenomen om te controleren op explosieven, maar dat ging redelijk vlot.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: