MiaoMiao 2 review

MiaoMiao 2 review: Je Freestyle Libre upgraden tot CGM, is dat het waard?

In deze blog

Laten we wel wezen: de vergoeding van Freestyle Libre (FSL) is een verademing voor Nederlanders met diabetes type 1. Weg zijn de tijden van 10 keer per dag vingerprikken! Toch zijn ze in landen om ons heen een stapje verder, want daar worden Continue Glucose Monitors (CGM) voor iedereen vergoed. Hiermee kun je (zo goed als) realtime je bloedsuikers monitoren en krijg je zelfs een alarm bij hypo’s en hypers. Team #Sensorvergoeding is hard aan het knokken om deze vergoeding ook in Nederland te realiseren, maar voorlopig is niks zeker. Wie nú een CGM wil kan deze of zelf kopen, of de FSL upgraden met gadgets zoals de MiaoMiao 2. Ik mocht van Diabsmart.nl de MiaoMiao 2 testen en geef met dit artikel antwoord op de vraag: Je Freestyle Libre upgraden tot CGM, is dat het waard?

Dit artikel is in samenwerking met Diabsmart.nl, leverancier van de MiaoMiao 2 in Nederland en België. Deze review is 100% objectief geschreven en Diabsmart.nl heeft geen invloed gehad op de inhoud hiervan.

Wat is de MiaoMiao 2 en hoe werkt het?

De MiaoMiao 2 is een plastic apparaatje wat je middels plakkertjes bevestigt op zowel de sensor van de Freestyle Libre, als op je huid. In combinatie met een app op je telefoon scant het apparaatje om de 5 minuten je sensor voor je bloedsuiker, en stuurt deze (via internet) door naar de app. Via de app kun je vervolgens continue je bloedsuikers monitoren en krijg je een alarm wanneer je een hypo of hyper hebt. Op deze manier verander je de FSL, een Flash Glucose Monitor, in een Continue Glucose Monitor.

Hierbij geldt wel dat de MiaoMiao 2 de data baseert op de FSL sensor. Dit houdt in dat de resultaten altijd 15 minuten achterlopen, net als wanneer je met je reader of telefoon de sensor scant. Tevens gooit de MiaoMiao 2 zelf nog een ‘kalibratie’ over de data van de sensor heen. Volgens de leverancier om zo “nauwkeuriger te monitoren dan de FSL zelf”. Mijn ervaring hierover lees je ook in deze review terug.

Ondanks dat de MiaoMiao 2 een CE-keurmerk heeft, wordt vanuit Abbot het gebruik ervan overigens afgeraden. Dit o.a. omdat het een ander algoritme gebruikt.

Er zijn verschillende apps beschikbaar (Android & iOS) waarmee je de MiaoMiao 2 kunt gebruiken. Voor deze review heb ik de app van MiaoMiao zelf gebruikt: ‘Tomato’ op de iPhone XR. Deze app is ook beschikbaar op alle versies van iOS 10+ en Android 4.4+ en werkt daarnaast i.c.m. de Apple Watch en Android Watch.

De MiaoMiao 2 en de Tomato app zijn van Chinese komaf. In Nederland en België is de MiaoMiao 2 exclusief verkrijgbaar via Diabsmart.nl voor € 129,99.

Op het moment dat dit artikel live gaat heb ik de MiaoMiao 2 in combinatie met de Tomato app zo´n twee weken kunnen testen. Naar mijn idee is dit genoeg geweest om alle plus- en minpunten te verzamelen, welke ik hieronder met jullie deel.

Mijn eerste alarm

Bij ontvangst moest ik de MiaoMiao 2 eerst even opladen en ‘m starten met de resetknop. Het bevestigen van de MiaoMiao 2, downloaden van de Tomato app en het verbinden met de FSL sensor heeft me bij elkaar 10 minuten gekost. Vanaf dat moment kon ik aan de slag. Er werd overigens geen handleiding geleverd. Mocht je toch een handleiding willen, dan kun je de QR-code scannen op de achterkant van de verpakking. Hiermee kom je bij de online handleiding.

Voordat we verder gaan is het goed om te weten dat mijn bloedsuikers over het algemeen in range zijn: 85% als we het hebben over de laatste 90 dagen. Maar die 15% buiten range? Dat zijn hypo’s of hypers die voorkomen hadden kunnen worden middels een alarm. Omdat ze mij met enige regelmaat een slechte nachtrust bezorgen en het risico op complicaties vergroten, zit dat me behoorlijk dwars. Mijn vriendin keek dan ook raar op toen ze me voor het testen van de MiaoMiao 2 snoepjes zag eten zonder hiervoor te bolussen. “Ik wil gewoon mijn eerste alarm”, probeerde ik haar uit te leggen.

Toen ik een alarm kreeg en met eigen ogen (en vingerprik) kon bevestigen dat ik inderdaad een hyper had, kon mijn geluk niet op. Dit leest misschien een beetje gek, maar voor mij zijn deze alarmen hét grootste voordeel van een CGM en daarmee ook van deze upgrade voor de FSL. Deze alarmen zorgen er namelijk voor dat ik diabetes veel makkelijker kan ‘loslaten’. Tenslotte: gaat het niet goed, dan hoor ik het wel via de app. Voorheen was dat wel even anders. Zelfs als ik voor mijn gevoel alles ‘goed’ deed (eten, doseren, rekening houden met 40 factoren), dan nog wist ik het nooit 100% zeker. Die kleine onzekerheid, die kon aan mij vreten.

De MiaoMiao 2 reader en de Tomato app werken samen met de FSL om deze onzekerheid weg te nemen. Maar hoe betrouwbaar zijn de alarmen? En hoe is de gebruiksvriendelijkheid van de app? Het antwoord op deze vragen bepaalt uiteindelijk of de upgrade het waard is, dus laten we hiernaar kijken.

Mijn ervaring met de MiaoMiao 2 reader

De MiaoMiao 2 haalt dus de data van je Freestyle Libre op. Het feit dat mijn blog met tips voor het bevestigen van de FSL sensor een van mijn populairste is, bevestigt de zorgen van mensen over het loslaten van de sensor. Daarmee is het net zo belangrijk dat de MiaoMiao 2 goed blijft zitten.

Je krijgt daarvoor een flinke lading dubbelzijdige plakkertjes meegeleverd om de MiaoMiao 2 op je sensor én je huid te bevestigen. Daarnaast ontvang je ook een band die je om je arm kan doen om de boel nog eens te verstevigen. In de praktijk liet het plakkertje voor mijn huid snel los. In eerste instantie baarde mij dit zorgen, maar hij bleef gelukkig prima geplakt aan de sensor. De plakkertjes zijn wel lastig te vervangen. Dit moet bijvoorbeeld met baby olie en gaat dan alsnog vrij lastig. De band? Die heb ik na het testen niet meer gebruikt. Ik voelde me daar persoonlijk niet heel comfortabel bij.

Hoe zit het met de kwaliteit van de metingen? De MiaoMiao 2 volgt vrij nauw die van de FSL. Probleem hierbij blijft wel dat mijn FSL vaak metingen geeft die zo’n 2 mmol/l lager zijn dan wat mijn bloedsuiker is na meting met een vingerprik. In de praktijk kan dit soms soms cruciale beslissingen beïnvloeden.

De Tomato app poogt middels de mogelijkheid tot handmatig kalibreren dit voor je op te lossen. Naar mijn ervaring kun je ‘m echter beter op de standaardinstellingen houden. Het kalibreren is namelijk vrij lastig, aangezien je voor optimale resultaten je bloedsuiker meerdere uren extreem stabiel moet zijn. De MiaoMiao 2 lost de afwijking van de FSL dus niet op en je dient hier dus nog steeds rekening mee te houden.

Ook niet onbelangrijk: wanneer je geen verbinding hebt met internet op je mobiel, dan ontvang je geen alarmen, tenzij je in de instellingen data delen zonder internet aanzet (bijv. automatisch wanneer internet wegvalt). Deze kan volgens Tomato dan wel minder nauwkeurig worden. Overigens kun je wel altijd nog de FSL sensor scannen met je mobiel of reader, als de MiaoMiao 2 er opgeplakt zit.

De batterij van de MiaoMiao 2 gaat volgens het bedrijf 14 dagen mee. Ik heb er geen problemen mee gehad, maar ik kan niet bevestigen of de kwaliteit na langdurig gebruik achteruit gaat. Het scheelt wel dat ‘ie snel (binnen 3 uur) opgeladen is. Je kunt ‘m gewoon tussentijds weer connecten met de FSL sensor die al op je arm zit. Hiervoor moet je dan wel de MiaoMiao 2 opladen terwijl hij nog op je arm zit, of loskoppelen met het risico dat je FSL sensor loslaat.

Mijn ervaring met de Tomato app

De Tomato app is waar je alle data die de MiaoMiao 2 vanuit de FSL verzamelt uiteindelijk gepresenteerd krijgt. Tevens pas je hier alle instellingen aan.

Zoals gemeld zijn de alarmen voor mij het grootste voordeel van deze upgrade. Met de Tomato app kun je deze alarmen zo instellen, dat je ze krijgt bij jouw gewenste grenzen. Zo krijg ik een alarm in de nacht als ik onder de 4.0 mmol/l of boven de 9.0 mmol/l ga. Ik sport meestal in de ochtend, waar ik de ranges nog wat scherper heb. 4.4 voor een low-alarm, en 8.8 voor een hi-alarm. Op deze manier probeer ik rekening te houden met de 15 minuten vertraging van de FSL. En kan ik hopelijk een hypo of hyper voorkomen en lekker blijven sporten.

De alarmen geven overigens alleen geluid als je telefoon niet op trilfunctie staat. Dit lijkt misschien logisch, maar ik gebruik eigenlijk altijd mijn telefoon op trilfunctie. Om alarmen te horen ben ik dus verplicht om deze uit te zetten. En daarmee ook om het geluid van al mijn andere apps te horen. Dit is natuurlijk niet altijd even handig. Om dit te omzeilen kan ik voor elke app individueel het geluid uitzetten. Maar dán mis je de trilling dus weer…

Wel een toffe feature van de Tomato app is dat je tot drie mensen jouw bloedsuikers kunt laten volgen. Zij krijgen dan ook alarmen (middels Facebook Messenger) wanneer de gebruiker een hypo of hyper heeft. Andere functionaliteiten van de app zijn vergelijkbaar met die van de FSL zelf. Je kunt bijvoorbeeld je bloedsuikers analyseren en daarnaast koolhydraten, beweging en insulinedoseringen invoeren.

De beschrijvingen in de app zijn niet altijd even duidelijk (vertaald uit het Chinees). Dit zorgde er echter niet voor dat de app onbruikbaar werd. Wel een nadeel is dat je de analyses en de mogelijkheid om anderen jouw bloedsuikers te laten volgen alleen krijgt wanneer je een ‘premium account’ hebt. Deze is de eerste maand gratis, maar kost je daarna 25 dollar per jaar. Een klein bedrag, maar het moet genoemd worden.

Ook goed om te weten is dat de batterij van je mobiel door de app merkbaar sneller leeg gaat. Dit is vermoedelijk omdat Tomato continu op de achtergrond moet blijven draaien. Als je al een matige batterij hebt, kan dit een probleem zijn.

Conclusie

Ik heb lang getwijfeld om zelf een ‘officiële’ CGM aan te schaffen, omdat deze dus niet vergoed wordt. Dit zou neerkomen op zo’n € 4.000 tot € 5.000 per jaar. De MiaoMiao 2 kost bij Diabsmart.nl eenmalig €169,99, en de app is gratis (behalve als je een premium account wil). Voor een eenmalige investering krijg je daarmee meer controle over je bloedsuikers. Ook ben je er sneller bij wanneer je een hypo of hyper hebt. Dankzij de alarmen kun je meer vertrouwen op je gemaakte beslissingen, en dat biedt meer rust in je hoofd.

De app is soms onduidelijk en de waardes dienen soms dubbel-gecheckt te worden. Ook de batterij van je mobiel loopt sneller leeg. Maar als je dit wegstreept tegenover de voordelen, dan blijven de MiaoMiao 2 en de Tomato app een serieuze tussenoplossing voor het realtime-monitoren en het krijgen van alarmen. Zeker tot CGM’s wél vergoed worden. Daarmee is het antwoord op de vraag uit de titel van deze post duidelijk: Ja, het is het waard.

Bloedsuiker verbeteren

Inzicht in real-time data van de MiaoMiao kan je absoluut helpen bij het verbeteren van je bloedsuiker. Maar het blijft belangrijk dat je begrijpt waarom je bloedsuiker op een bepaalde manier reageert. En dat je gewoontes aanleert die helpen om je bloedsuikers binnen streefwaarden te houden. Wanneer je daar meer over wil weten, kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: