foto waarop ik rook, dus roken en diabetes type 1

Roken en diabetes type 1: effecten en tips om te stoppen

In deze blog

Roken is enorm schadelijk voor de gezondheid. Maar bij roken en diabetes type 1 is dit nog veel meer het geval. In dit artikel deel ik wat het effect is van roken bij deze ziekte bij Ik deel ik mijn eigen ervaring en waarom ik ben gestopt.

Effect van roken bij diabetes type 1

Roken zorgt ervoor dat je grote en kleine bloedvaten beschadigen. Wanneer je diabetes type 1 hebt, kunnen je bloedvaten ook beschadigen door hoge bloedsuikers (hypers). Wanneer je dit combineert, beschadig je deze bloedvaten dus veel sneller. Het gevolg hiervan is dat je daarmee een grotere kans hebt op complicaties.

Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, maar ook andere complicaties. Zoals zenuw- en nierschade.

Daarnaast heeft de nicotine uit sigaretten nog meer effecten. Door roken raken hormonen en lichamelijke stoffen sneller van slag. Bij diabetes type 1 is dit nog sneller het geval dan bij iemand zonder de ziekte. Hierdoor lijden de bloedvaten eigenlijk aan een chronische lichte ontsteking, naast dat ze beschadigd worden. Ook dit draagt bij aan het risico op complicaties.

Roken zorgt er tevens voor dat je lichaam minder goed reageert op insuline. Hierdoor is het lastiger om je bloedsuiker te regulieren. Dit kan weer zorgen voor meer hoge bloedsuikers, wat bijdraagt aan een grotere kans op complicaties.

Stoppen met roken bij diabetes type 1: tips

Hoe sneller je stopt, hoe beter. De eerste stap is om te accepteren dat het een proces is wat lang kan duren. Met mogelijke tegenslagen. Wanneer je dit hebt geaccepteerd, zal het makkelijker worden om je doel te behalen.

De volgende stap is om je wens tot stoppen met roken kenbaar te maken bij je behandelteam of huisarts. Zij kunnen je verder helpen met professioneel advies.

Een tip die ik je graag meegeef, is om te denken aan je omgeving. Je omgeving is allesbepalend voor het aanhouden of afleren van je gewoontes. Heb je kennissen waarmee je rookt? Heb je sigaretten in huis? Verander je omgeving, en het wordt makkelijker om te stoppen met roken.

Mijn ervaring met roken en diabetes type 1

In onderstaande video vertel ik je hoe ik zelf ben gestopt met roken.

Ik kan me nu niet meer inbeelden dat ik een sigaret opsteek.

Bronnen

[1]: https://www.dvn.nl/diabetes-en-roken
[2]: https://diabetestype1.nl/onderzoek/dagelijks-leven/226-effecten-van-roken-en-stoppen-bij-diabetes-type-1

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: