sauna met glucosesensor

In de sauna met glucosesensor of insulinepomp, kan dat?

In deze blog

Gebruik je een glucosesensor en/of insulinepomp en wil je weten of je daarmee in de sauna kunt? Het antwoord hangt van een aantal zaken af. In dit artikel lees je of dit mogelijk is. Ook deel ik je mijn eigen ervaring.

Sauna met Freestyle Libre sensor (1 & 2)

Abbott, de fabrikant van de Freestyle Libre sensoren, geeft zelf geen duidelijk antwoord op de vraag of je met deze sensor de sauna in kunt. Een blik op hun website leert dat je de sensor mogelijk tijdelijk niet meer kunt scannen wanneer de temperatuur onder de 10 graden of boven de 45 graden is.

Mijn eigen ervaring is dat ik de Freestyle Libre prima in de sauna kon dragen. In de sauna scan ik de sensor dan niet, maar eenmaal uit de sauna heb ik geen technische problemen gehad. Ook zie ik wel vaker andere mensen met een FSL sensor in een sauna. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik persoonlijk niet in een sauna ga die warmer dan 70 graden is.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat je lichaam gaat zweten. Hierdoor kan de sensor bij sommige mensen (afhankelijk van huidtype) eerder loslaten. Om die reden is het handig om een pleister mee te nemen voor over de sensor, om te voorkomen dat deze loslaat na de sauna. Of om naar de sauna te gaan op de dag dat je jouw sensor moet wisselen.

Hier vind je een overzicht van de beste pleisters voor de Freestyle Libre 2 sensor.

Sauna met Dexcom G6 sensor

In de handleiding van de Dexcom G6 continue glucosesensor wordt geadviseerd om de transmitter (die gekoppeld is aan de sensor) alleen te gebruiken tussen 10 graden en 42 graden. Het wordt dus in principe afgeraden door Dexcom om met de sensor en transmitter de sauna in te gaan.

Hetzelfde geldt voor de officiële ontvanger van Dexcom. In de handleiding is te lezen dat het advies is om deze te gebruiken tussen een temperatuur van 0 tot 40 graden.

Zelf heb ik wel enkele keren met een Dexcom G6 sensor in de sauna gezeten (tot 70 graden). Hierbij heb ik geen probleem ondervonden. Er was zelfs nog contact met de Diabeloop handheld, die vlak buiten de sauna lag.

Houd er wel rekening mee dat de Dexcom sensor mogelijk sneller loslaat van je huid omdat je gaat zweten in de sauna. Neem bijvoorbeeld een pleister voor over de sensor mee. Deze kun je na de sauna over de sensor plakken om te voorkomen dat deze loslaat. Je kunt ook overwegen om de sauna in te gaan op de dag dat je de sensor sowieso moet wisselen.

Sauna met Omnipod (of andere patchpomp)

De handleiding van Insulet’s Omnipod Dash vermeldt het advies om de pod van je lichaam af te halen als je de sauna in gaat. Dit omdat de insuline in de pod warm kan worden door de sauna, waardoor deze niet meer goed werkt. Je kunt ditzelfde advies (in mijn optiek) ook aanhouden voor andere patchpompen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat de pod eerder loslaat van je huid dankzij het zweten in de sauna.

Sauna met bedrade insulinepomp

Het wordt afgeraden om met een bedrade insulinepomp de sauna in te gaan, omdat de insuline in de pomp dan warm kan worden. Hierdoor kan deze slechter werken, wat het risico’s op hogere bloedsuikers vergroot.

Ik ben zelf ook nog nooit met mijn insulinepomp (Accu-chek Insight) in de sauna geweest. Deze heb ik altijd losgekoppeld, alvorens ik in de sauna ging. De canule laat ik in dat geval wel zitten. Deze laat bij mij in dat geval niet los door het zweten. Daarbij moet ik wel melden dat ik nooit in een sauna ga warmer dan 70 graden.

Wat is jouw ervaring met de sauna en je diabeteshulpmiddelen? Laat je reactie in de comments hieronder achter!

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: