Op de afbeelding zie je vitamine D3, een veelvoorkomend tekort als het gaat om een supplement bij diabetes type 1

Supplementen bij diabetes type 1: complete gids

In deze blog

Supplementen kunnen bij diabetes type 1 nuttig zijn, omdat je met diabetes type 1 dankzij hoge bloedsuikers een groter risico loopt op het niet volledig opnemen van alle voedingsstoffen uit voeding. In dit artikel lees je welke supplementen het overwegen waard zijn bij diabetes type 1.

Supplementen bij diabetes type 1: welke heb je nodig?

Supplementen zijn er om eventuele tekorten aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen op te vangen. Hoewel er met diabetes type 1 een grotere kans is op specifieke tekorten, weet je alleen zeker wat je moet suppleren als je jezelf laat testen. Wil je weten welke supplementen je écht nodig hebt met diabetes type 1? Zorg dan eerst dat je dit eerst laat onderzoeken.

Hieronder vind je een overzicht van tekorten die veel voorkomen bij diabetes type 1.

Magnesium bij diabetes type 1

Met diabetes bestaat er een grotere kans dat er te weinig magnesium aanwezig is ten opzichte van iemand zonder diabetes [1]. Dit komt bijvoorbeeld door wisselende bloedsuikers, wat zorgt voor slechte opname van magnesium. Een gebrek aan magnesium wordt geassocieerd met veel gezondheidsproblemen [2]. Daarnaast kan magnesium bijdragen aan sportprestaties [3]. Ook kan het zorgen voor meer insulinegevoeligheid [4]. Het kan daarom nut hebben om magnesium in te nemen als supplement.

Ikzelf bestel meestel Magnesium van Davitamon.

Vitamine D3 bij diabetes type 1

Er lijkt een mogelijke relatie te zijn tussen de oorzaak van diabetes type 1 en een tekort aan vitamine D3 [5]. Voldoende vitamine D3 is essentieel voor je lichaam en heeft positieve effecten voor bijvoorbeeld je energie, immuunsysteem en insulinegevoeligheid [6]. Zonlicht is de grootste bron voor Vitamine D3, maar als we naar de maatschappij kijken zien we trend waarbij men steeds minder uren buiten besteedt. Een mogelijk gevolg hiervan is dat je te weinig Vitamine D3 binnen krijgt [7]. Om deze reden kan supplementatie handig zijn.

Ikzelf bestel meestal Vitamine D3 van Lucovitaal.

Andere veelvoorkomende tekorten

Magnesium en Vitamine D3 tekorten komen vaak bij mensen met diabetes type 1 voor. Daarnaast komen er ook tekorten voor bij de algemene Nederlander of Belg, zoals:

  • Omega 3
  • Vitamine B12
  • IJzer
  • Calcium

Dit kan dus ook gelden als je diabetes type 1 hebt. Twijfel je of je een tekort hebt? Laat het dan onderzoeken.

Sportsupplementen bij diabetes type 1

Het is ook mogelijk om met diabetes type 1 sportsupplementen te nemen. Hieronder benoem ik de enige twee supplementen die het overwegen waard zijn. Dit op basis van praktisch nut of wetenschappelijk bewezen effect.

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder is met oog op spiermassa opbouwen géén essentieel sportsupplement, maar het kan wel erg nuttig zijn voor wie aan krachttraining doet. Het advies is om als gewichtheffer dagelijks 1.4 tot 2.0 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te eten [8]. Soms is deze hoeveelheid makkelijker haalbaar door gebruik van eiwitpoeder.

Wel is het belangrijk om uit te sluiten dat je geen nierproblemen hebt, wanneer je eiwitpoeder wil nemen met diabetes type 1.

Creatine

Uit onderzoek blijkt dat het nemen van creatine kan zorgen voor een performance boost tijdens workouts [9]. Het gaat dan met name om de kracht die je met de spieren kunt leveren.

Er is (nog) geen grootschalig onderzoek gedaan naar het gebruik van creatine bij mensen met diabetes type 1. Om die reden wordt het officieel meestal afgeraden om creatine te gebruiken bij deze ziekte.

Los van diabetes type 1 is creatine echter een van de meest onderzochte supplementen ooit. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat het gebruik van creatine veilig is, zolang er geen onderliggende problemen zijn zoals nierschade. Daarom geloof ik dat je met diabetes type 1 creatine kunt nemen voor je sportdoelen, zolang je een goede bloedsuikerregulatie hebt en geen complicaties hebt.

Leer meer over supplementen en diabetes in de Fit met Diabetes Community!

In de Fit met Diabetes Community komt het onderwerp supplementen regelmatig aan bod. Bijvoorbeeld in de trainingen en cursussen, maar ook tijdens de maandelijkse community calls.

Wil jij ook lid worden van de Fit met Diabetes Community? Bekijk hier meer informatie.

Bronnen

[1]: https://bibliotheek.ortho.nl/magnesium-bij-type-1-diabetes
[2]: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium/wat-betekent-een-tekort-aan-magnesium-voor-je-lichaam/item43603
[3]: https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/mineralen/magnesium/
[4]: https://www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/onderzoek/met-magnesium-de-insulinegevoeligheid-verbeteren
[5]: https://diabetestype1.nl/bibliotheek/risicofactoren/156-gebrek-aan-vitamine-d
[6]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5086767/#
[7]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/#
[8]: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8
[9]: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/creatine.aspx

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: