Bij uit eten gaan met diabetes type 1 komt net wat meer kijken. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop uit eten gaan met diabetes geen probleem hoeft te zijn. De manier die het beste is hangt vooral van jouw persoonlijke voorkeuren af. Hier lees je mijn tips voor buiten de deur eten met diabetes type 1.
Samenvatting: tips voor uit eten gaan met diabetes type 1
- Accepteer dat je bloedsuikers mogelijk wat minder stabiel zijn dan normaal, dat is oke
- Kijk thuis al naar het menu om een idee te krijgen van wat je kan bestellen
- Jij betaalt, dus jij bepaalt. Als je de maaltijd wil (laten) aanpassen, dan kun je hierom vragen
- Neem een moment om de maaltijd te analyseren, zodat je beter je insulinedosering kunt inschatten
- Geef de insuline de tijd om te werken door (bijvoorbeeld) eerst de groenten en eiwitten te eten
Maak je niet te druk
Om te beginnen is het belangrijk om goed te realiseren waarom je uit eten gaat. Voor het gezelschap, samen lachen en verhalen vertellen. En dit onder het genot van heerlijk bereid eten wat je niet elke dag voorgeschoteld krijgt.
Het is een uniek moment, en dus belangrijk om hiervan te genieten. Om dit te realiseren is het belangrijk dat je wel genoeg aandacht geeft aan je bloedsuikers, maar dat je hier niet in verloren raakt. Dat is zonde van het moment. Doseer naar je beste kunnen, eet als een volwassene (i.p.v. uitgehongerde) en geniet!
Toch een hoge of lage bloedsuiker hierna? Niemand is perfect. Kijk of je ervan kan leren, corrigeer en leef verder.
Praktische tips voor uit eten gaan met diabetes type 1
Voordat ik uit eten ga, kijk ik altijd eerst op de website om te kijken of je het menu al kan inzien. Op die manier kan je een idee krijgen van wat men serveert en welke gerechten passen binnen jouw voorkeuren voor dat moment. En ook al is dat niet helemaal het geval, dan hoeft dat nog geen probleem te zijn. En wel vanwege de volgende gouden regel:
Jij betaalt, dus jij bepaalt.
Ik bestel zelden een gerecht zonder een aanpassing te vragen aan de ingrediënten. Eerst deed ik dit alleen zodat het inschatten van mijn insulinedosering makkelijker werd (bijv. saus apart, bakken zonder olie, etc.), maar later ook gewoon vanwege smaakvoorkeur.
Wat ligt er op je bord?
Wanneer je bestelling eenmaal voor je staat, is het cruciaal om even een moment te nemen om goed het bord te analyseren. Persoonlijk deel ik het gerecht op in de drie welbekende macronutrienten (koolhydraten, eiwitten, vetten).
Als ik dit heb gedaan, kan ik namelijk een goede inschatting maken hoeveel per macronutrient er hiervan aanwezig is, en wat dat mogelijk met mijn bloedsuikers gaat doen. Dit vereist wat oefening in het begin, en vooral applicaties als MyFitnessPal kunnen hier goed bij helpen. Hiermee leer je namelijk goed hoe groot porties daadwerkelijk zijn, en wat er precies in zit. Deze kennis kun je vervolgens meenemen naar het restaurant.
Insuline toedienen
Een van de belangrijkste methodes welke ik gebruik voor stabielere bloedsuikers is de ‘pre-bolus’: 10 tot 20 minuten voordat je daadwerkelijk gaat eten, doseren. Dit geeft de insuline de kans om te gaan werken, zodat het mooi aansluit op wanneer jij gaat eten en je op die manier een piek in bloedsuikers kan voorkomen.
Het probleem wanneer je uit eten gaat is dat je niet helemaal weet hoe je maaltijd eruit ziet, tot hij voor je neus staat. Daarom prik ik pas op dat moment, maar eet ik eerst de ingrediënten die het minst effect hebben op mijn bloedsuikers, namelijk de eiwitten en de groentes. Dit geeft de insuline de kans om te gaan werken tegen de tijd dat je aan de koolhydraten begint.
Tot slot
Belangrijk is om in te zien dat je kunt genieten van al het soort eten, en dat niks ‘verboden’ is. Dit helpt je met het behouden van een gezonde en goede relatie met voeding. Het is natuurlijk wel urgent om te leren hoe je jouw diabetescontrole hierop het best kan laten aansluiten. Dit vereist oefening, met vallen en opstaan. Maar uit eten met diabetes type 1 kan prima!
Wat zijn jouw tips om buiten de deur te eten met diabetes type 1?