Vasten (ook wel ‘intermittent fasting’ genoemd) wint aan populariteit. Ook onder mensen met diabetes type 1. Maar wat zijn de voordelen en mogelijke risico’s van vasten met diabetes type 1? Dat bekijken we in dit artikel.
Wat is vasten?
Vasten houdt in dat je voor een bepaalde periode niets eet (water en koffie is wel geschikt). Hiermee verkort je de periode waarin je wél eet. Bijvoorbeeld op dagbasis. De meest bekende vorm van vasten is dan ook om 16 uur niet te eten, en de maaltijden die je wel eet binnen de resterende 8 uur te consumeren.
Sommigen vasten vanuit religieuze beweging (bijvoorbeeld bij Ramadan). Anderen zetten vasten in als middel om hun dagelijkse calorie-inname te beperken. Dit om zo een calorietekort te creëren, en daarmee vet te verliezen. Bij diabetes type 1 kan vasten ook andere voordelen en risico’s met zich meebrengen.
Voordelen van vasten bij diabetes type 1
Vasten met diabetes type 1 kan meerdere voordelen bieden. Zolang je basale insulinedosering nauwkeurig is afgesteld, kun je een langere tijd stabiele bloedsuikers ervaren. Er zijn op dat moment tenslotte geen koolhydraten actief. Ook is er, omdat je dan niet eet, geen snelwerkende insuline actief die de kans op een hypo kan vergroten.
Daarnaast beperk je bij vasten het aantal eetmomenten op een dag. Per definitie beperk je daarmee ook het aantal momenten waarop je een mogelijke verkeerde insulinedosering toedient voor een maaltijd. Hierdoor kan het zo zijn dat je gedurende de dag minder risico loopt op een hyper of hypo, simpelweg omdat je minder ‘fouten kan maken’.
Tot slot biedt (periodes van) vasten je een mooie kans om een zeer nauwkeurige basale insuline behoefte te achterhalen. Omdat er geen eten en snelwerkende insuline actief is in deze periode, leer je precies hoeveel basale insuline je op dat moment nodig hebt om je bloedsuiker stabiel te houden. Deze informatie kun je gebruiken om je dosering te optimaliseren.
Mogelijke risico’s van vasten met diabetes type 1
Wel zitten er ook risico’s aan vasten met diabetes type 1. Zo loop je juist een verhoogd risico op hypo’s of hypers als je jouw basale insuline niet goed hebt gedoseerd. Om die reden is het belangrijk dat je jouw wens om te vasten overlegt met je behandelteam of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je dan helpen om hiermee om te gaan of dit te voorkomen.
Andere risico’s zijn ook voor mensen zonder diabetes type 1 van toepassing. Zo brengt vasten zonder voldoende kennis van zaken een verhoogd risico op een eetstoornis met zich mee [1]. Ook kan het zorgen voor een tekort aan energie en- of belangrijke voedingsstoffen.
Bedenk daarom goed wat jouw motivatie is om te gaan vasten en wat je er eventueel mee wil bereiken. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd en het is ook zeker niet altijd nuttig.
Mijn persoonlijke ervaring met vasten
Zelf heb ik om meerdere redenen regelmatig geëxperimenteerd met vasten. In eerste instantie als middel om mijn dagelijkse calorie-inname te verminderen, maar dat vond ik persoonlijk geen prettige aanpak. Later ben ik wel eens gaan vasten met als doel om een langere periode stabiele bloedsuikers te evenaren. Maar daarbij merkte ik dan weer dat ik (bijvoorbeeld) mijn ontbijt te erg miste. Daar ben ik dus mee gestopt.
Nu vast ik zeer sporadisch en op die momenten relatief kort. Dit doe ik dan vooral voor het krijgen van inzicht in mijn basale insulinebehoefte. Ook sla ik mijn ontbijt wel eens over als ik die avond een etentje gepland heb staan. Dat zou je onder ‘vasten’ kunnen schalen.
Leer meer over vasten en diabetes in de Fit met Diabetes Community!
In de Fit met Diabetes Community komen dit soort onderwerpen regelmatig aan bod. Bijvoorbeeld in de trainingen en cursussen, maar ook tijdens de maandelijkse community calls.
Wil jij ook lid worden van de Fit met Diabetes Community? Bekijk hier meer informatie.