Freestyle Libre

Voorkom dat je Freestyle Libre loslaat met deze 5 stappen

In deze blog

Laat jouw Freestyle Libre vaak los voordat de 14 dagen waarin je ‘m kunt dragen zijn verstreken? Ik weet hoe vervelend het is; ik had het eerst ook. Gelukkig weet ik er tegenwoordig voor te zorgen dat dit nog maar zelden gebeurt. Lees hieronder hoe ook jij met 5 stappen de kans verkleint dat je Freestyle Libre loslaat.

Stap 1: vuil verwijderen

De eerste stap draait om het verwijderen van restjes vuil van je bovenarm. Dit doe je door een handdoek nat te maken met lauwwarm water, en vervolgens wrijf je de natte punt over de plek waar je de Freestyle Libre ongeveer gaat plaatsen. Vervolgens maak je deze plek ook weer droog met een droge kant van de handdoek, zodat je zeker weet dat je arm goed schoon is.

Stap 2: Scrubben

Stap 2 is voor mij de stap die het meeste impact heeft: scrubben. Hiermee haal je namelijk de dode cellen van je huid af, waardoor deze niet onder de sensor van de Freestyle Libre komen te zitten. Dit verkleint de kans dat de Freestyle Libre loslaat aanzienlijk als je het mij vraagt.

Zorg ervoor dat je een scrubhandschoen een beetje nat maakt (droog kan ook, maar kan pijn doen), en doe hier een beetje body scrub op. Wrijf vervolgens met een beetje kracht over de plek waar de Libre geplaatst moet worden. Wanneer je klaar bent wrijf je resterende scrub van je arm af door opnieuw met een nat puntje van een handdoek over je bovenarm te vegen. Droog je arm in dit geval niet, want hij moet glad blijven voor de volgende stap!

Hierbij links naar goede scrubhandschoenen en body scrub.

Stap 3: scheren

De volgende stap is het scheren van de haartjes die op je arm zitten. Hiermee zorg je dat het oppervlak van je bovenarm volledig egaal en glad is, en er ook geen haartjes onder de FSL zitten die kunnen voorkomen dat de sensor goed blijft plakken.

Wanneer je een scheermesje over de (beetje natte) bovenarm schuift, zullen alle haartjes een voor een loslaten en word je huid helemaal glad.

De scheermesjes kun je zo kopen bij de lokale supermarkt of drogisterij. Ik gebruik zelf tegenwoordig deze scheermesjes.

Stap 4: Freestyle Libre plaatsen

In stap 4 plaats je de Freestyle Libre zoals je gewend bent. Kies eerst de plek waar je de Freestyle Libre gaat plaatsen. Bij mij blijft de FSL het best plakken als ik de sensor plaats op het meest platte gedeelte van de bovenarm; deze vind je door je arm te buigen. Dit stuk blijft dan namelijk nog steeds plat.

Vervolgens verwijder je mogelijke bacteriën door met het bijgeleverde alcoholdoekje over de plek van plaatsing te wrijven. Hierna wacht je even tot je arm aan de lucht is opgedroogd, alvorens je de Freestyle Libre op je arm plaatst.

Stap 5 (optioneel): pleister over de Freestyle Libre

De laatste (optionele) stap is om een foliepleister (vaak gebruikt in de medische wereld) over de Freestyle Libre te plakken. Een pleister als deze zorgt ervoor dat de Libre geen kant op kan, en er kunnen door de folie ook geen bacteriën, vloeistoffen of overige zaken bij de sensor komen die er voor zouden kunnen zorgen dat de Freestyle Libre loslaat.

Of deze stap voor jou nodig is hangt vaak af van verschillende factoren, zoals wat voor huid je hebt, hoe actief je bent, en meer. Voor mij persoonlijk is deze stap meestal niet nodig, maar als dit wel het geval is dan gebruik ik het liefst de Tegaderm 6×7 cm foliepleisters omdat ik hier de beste ervaringen mee heb en deze een mooi formaat hebben.

Andere goede plakmiddelen en pleisters voor de Freestyle Libre sensor:

Wanneer je de bovenstaande 5 stappen volgt zorg je ervoor dat de Freestyle Libre zo lang mogelijk blijft zitten. Ik pas ze elke keer als ik een nieuwe sensor plaats toe, en ik kan me de laatste keer dat een sensor van mijn arm losliet niet meer herinneren. Ik hoop daarom dat deze stappen net zo goed werken voor jou.

Bekijk je deze 5 stappen graag na in video-format? Kijk dan deze YouTube video.

Heb jij nog goede tips om ervoor te zorgen dat je Freestyle Libre niet loslaat? Deel ze in de comments hieronder!

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: