Hier draag ik een insulinpomp met draagband op mijn buik

Waar kun je een insulinepomp dragen?

In deze blog

Wil je weten waar je een insulinepomp allemaal kunt dragen? In dit artikel lees je wat de beste plekken zijn.

Waar kun je een insulinepomp dragen?

Je kunt een bedrade insulinepomp dragen in je broekzak, bh of in een zakje van een kledingstuk. Met een draagband kun je de pomp ook dragen op je buik, arm of bovenbeen. Tot slot kun je pomp met een clip ook klemmen aan je riem of bh. Een draadloze insulinepomp kun je dragen op je bovenarm, bovenbeen, buik of onderrug.

Waar je een insulinepomp het prettigst draagt hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en ook om welke activiteit het gaat. In deze blog vind je daarom tips voor het dragen van een pomp tijdens sporten, slapen, bij nette kleding en meer.

Waar de infuusset van de insulinepomp dragen?

De infuusset van de insulinepomp kun je in principe overal dragen waar genoeg lichamelijk vet zit. Het is wel belangrijk om te weten dat insuline op sommige plekken sneller wordt opgenomen, dan op andere plekken. De snelheid waarmee de insuline werkt kan daardoor verschillen.

Zo werkt insuline meestal het snelste wanneer het wordt toegediend via een plek op de buik. Ook via de armen werkt het relatief snel. Insuline werkt vaak trager wanneer het wordt toegediend via het bovenbeen en de billen.

Ook is het belangrijk om de locatie van je infuusset af te wisselen. Zo verklein je de kans dat insuline zich ophoopt onder je lichaam, waardoor het minder goed werkt. Je kunt met je behandelteam afstemmen wat voor jou goede plekken zijn voor het dragen van je infuusset.

Waar insulinepomp dragen tijdens het sporten?

Afhankelijk van het soort sport en hoe jouw bloedsuiker reageert op deze activiteit, kun je de insulinepomp afkoppelen of blijven dragen. Als je ervoor kiest om de pomp te blijven dragen, kun je de pomp het beste dragen op een plek waar hij niet in de weg zit tijdens de activiteit.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik van een band om je taille (doe ik zelf ook), arm of bovenbeen. Zo kun je de pomp ook nog gedeeltelijk verplaatsen, als dat nodig is. Verder is het mogelijk om de pomp met een clip te klemmen aan je riem of bh.

Hoe slaap je met een insulinepomp?

Tijdens het slapen kun je ervoor kiezen om een bedrade insulinepomp gewoon naast je neer te leggen, of om de pomp te dragen met gebruik van een draagband, clip of kleding met een zakje.

Ik gebruik zelf het liefst een draagband, omdat ik hiermee de pomp kan schuiven naar een andere plek als ik bijvoorbeeld niet lekker lig.

Waar insulinepomp dragen met nette kleding?

Bij het dragen van nette kleding is het vaak de wens om de pomp onzichtbaar te dragen. Waar je de pomp bij nette kleding het beste kunt dragen verschilt voor man en vrouw.

Voor mannen is de beste optie dan een draagband, zodat je de pomp onder je kleding kunt dragen. Bijvoorbeeld om je buik of op je bovenbeen. Een alternatief is een hemd of onderbroek met ingebouwd zakje waarin je de pomp kunt dragen. Je broekzak is een minder goede optie, omdat je de pomp bij nette broeken vaak ziet zitten.

Vrouwen hebben genoeg opties bij nette kleding. De pomp kan in de bh gedragen worden, aan de bh geklemd worden met een clip of met een draagband om de buik of bovenbeen gedragen worden. Dit is vooral bij jurken praktisch.

Insulinepomp dragen met nette kleding, bijvoorbeeld onder je polo shirt

Insulinepomp dragen als kind

Voor kinderen kan het dragen van een pomp soms wat lastig zijn, omdat (afhankelijk van de leeftijd) het lichaam nog erg klein kan zijn. Het is daarom handig om te kijken naar wat de beste insulinepomp voor het kind is. Kleine insulinepompen kunnen bijvoorbeeld makkelijker in het broekzakje gedragen worden. Ook zijn er veel draagbanden beschikbaar speciaal voor kinderen.

Waar draagbanden, clips en kleding met zakjes kopen?

Je kunt draagbanden, clips of kleding met een zakje bij veel verschillende aanbieders kopen. Ik koop mijn accessoires meestal bij Diacé, vanwege de snelle levering en goede prijzen. Uiteraard is het ook zelf mogelijk om een zakje te naaien aan bijvoorbeeld je onderbroeken of hemden.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: