mylife YpsoPump van Ypsomed, de kleinste insulinepomp beschikbaar

Wat is de kleinste insulinepomp?

In deze blog

Ben je op zoek naar wat de kleinste draadloze of bedrade insulinepomp is? Lees dan verder.

Wat is de kleinste insulinepomp?

De mylife Ypsopump van Ypsomed (78 x 46 x 16 mm) is de kleinste insulinepomp die je in Nederland kunt krijgen. De Medtum TouchCare Nano (40,5 x 31,5 x 11,5 mm) is de kleinste draadloze insulinepomp die je momenteel kunt krijgen.

Beide insulinepompen kun je bedienen met bijbehorende PDM of smartphone. Ook kunnen de pompen werken in combinatie met een algoritme en continue glucose monitor.

Er zitten voor- en nadelen aan een kleine insulinepomp. Dit artikel vertelt je daar meer over en geeft je ook een overzicht van alternatieve kleine pompen.

Wat zijn de voordelen van een kleine insulinepomp?

Een kleine pomp kan meerdere voordelen hebben. Door het kleine formaat valt deze bijvoorbeeld minder op. Daarnaast is een bedrade pomp die klein is, makkelijker mee te nemen. Bijvoorbeeld in je broekzak. Tot slot kan een kleine pomp praktischer zijn voor het behandelen van een kind met diabetes type 1.

Wat zijn de nadelen van een kleine insulinepomp?

Een klein formaat pomp kan ook nadelen hebben. Zo past er vaak minder insuline in ten opzichte van een grotere pomp. Afhankelijk van de persoonlijke benodigde hoeveelheid insuline op dagbasis, kan het zijn dat de insulineampul vaker vervangen en/of bijgevuld moet worden.

Voor sommige mensen is dit een nadeel, omdat het wisselen van een pomp of insulineampul als vervelend ervaren kan worden.

Overzicht alternatieve opties

Er zijn nog meer insulinepompen met een klein formaat. Voor het gemak vind je de meest gebruikte kleine insulinepompen hier op een rij:

Bedrade insulinepompen:

 • Accu-Chek Insight
 • Dana-I

Draadloze insulinepompen:

 • Kaleido
 • Omnipod Dash
 • Omnipod 5
 • Equil Patch Pomp

Het kiezen van een insulinepomp

Bij het kiezen van een insulinepomp kan het formaat een belangrijke rol spelen. Maar vergeet geen rekening te houden met andere factoren die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoeveel insuline gebruik je en moet er in de pomp kunnen?
 • Heb je liever een pomp met of zonder bedrading?
 • Kun je de pomp koppelen met een algoritme?
 • Kun je de pomp koppelen met een continue glucose monitor?
 • Kun je de pomp bedienen via een PDM of app op je smartphone?

Uiteindelijk is het formaat een belangrijke factor maar zeker niet de enige factor die meetelt in of een insulinepomp voor jou prettig is of niet. Mocht je hulp zoeken bij het kiezen van je insulinepomp, kijk dan eens naar deze blog.

Mijn kleine pomp

Ikzelf gebruik de Accu-Chek Insight. Dat is een pomp met draad van een relatief klein formaat. Wat ik prettig aan deze pomp vind, is dat hij werkt met voorgevulde insulineampullen. Hierdoor is gaat het wisselen van insulineampullen erg vlot.

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: