Ziekenhuis

Zo kies je het beste ziekenhuis voor diabetes type 1

In deze blog

Heb je diabetes type 1? Dan heb je helaas veel te maken met het ziekenhuis. Vanuit het ziekenhuis heb je een behandelteam. Het is hun taak om jou zoveel als mogelijk te ondersteunen bij het leven met diabetes type 1. Het is daarom niet meer dan logisch dat je het beste ziekenhuis wil met het beste behandelteam. In dit artikel kijken we naar waar je op moet letten bij het kiezen van het beste ziekenhuis voor diabetes type 1. Ook bekijken we een aantal ziekenhuizen waar ik persoonlijk een goede ervaring mee heb.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een ziekenhuis voor diabetes type 1?

Wanneer je de diagnose diabetes type 1 krijgt, dan is de kans groot dat je bij je lokale ziekenhuis wordt opgenomen en/of uitleg krijgt over de behandeling. Hier word je ook geïntroduceerd aan je behandelteam, welke vaak bestaat uit een internist, diabetesverpleegkundige, diëtist en eventueel een psycholoog.

Hoewel jij zelf uiteindelijk degene bent die moet omgaan met de ziekte, dient het behandelteam je hierin wel te faciliteren. Als jij het gevoel hebt dat je beter gefaciliteerd of geholpen kan worden, heb je altijd het recht om te wisselen van behandelteam(leden) of zelfs van ziekenhuis.

Belangrijk is dat je voor jezelf goed helder hebt wat je verwachtingen zijn van jouw ziekenhuis en behandelteam. Je kunt hierbij denken aan:

 • Bereikbaarheid (telefonisch en/of per mail) van je behandelteam
 • Persoonlijke klik met je behandelteam
 • Kennis van je behandelteam over diabetes type 1
 • Kennis van je behandelteam over nieuwe technologische ontwikkelingen
 • In welke mate word je geïnformeerd en gefaciliteerd over onderdelen van diabetes type 1 die voor jou belangrijk zijn?
 • Kun je een verbetering waarnemen over een periode heen, bijvoorbeeld van je bloedsuikers, Hba1c, Time in Range, mentale gemoedstoestand, etc?
 • Voor welke behandelingen moet het ziekenhuis je doorverwijzen en wat hebben ze zelf in huis (denk aan oogcontroles)?
 • Kun je de uitslagen van controles en bloedonderzoek eenvoudig (online) terugzien?
 • Reisafstand

Vraag jezelf dus goed af wat voor jou belangrijk is in je behandeling en of je dit krijgt vanuit je huidige ziekenhuis. Als dit niet het geval is kun je met je huidige behandelteam bespreken of ze je hierin tegemoet kunnen komen. Is dit niet het geval? Dan kun je overwegen om van ziekenhuis over te stappen.

Mijn ervaring met het wisselen van ziekenhuis voor diabetes type 1

Ik kreeg de diagnose toen ik zes jaar oud was. Op dat moment werd ik behandeld door het Kinder Julianaziekenhuis in Den Haag. Toen ik volwassen werd moest ik over naar een ziekenhuis waar men ook volwassenen met diabetes type 1 behandelde. Dit bracht mij naar het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Hoewel ik hier in het begin goed geholpen werd, ervaarde ik op den duur een probleem. Ik wilde meer specialistische kennis over diabetes type 1 opdoen en mijn behandelteam kon mij hier helaas niet in voorzien. Ik stelde steeds lastigere vragen over zaken als technologie, voeding en sporten met type 1, maar kreeg vaak geen (volledig) antwoord. En dat begon te knagen.

Zodoende ben ik uiteindelijk opzoek gegaan naar een ander ziekenhuis. Ik kwam terecht bij Diabeter (Rotterdam).

Diabeter (Rotterdam, Eindhoven, Schiphol, Deventer, Groningen)

Diabeter heeft meerdere filialen in Nederland. Zo zit er een vestiging in Rotterdam, Eindhoven, Schiphol, Deventer en Groningen. Hoewel Diabeter bij oprichting alleen kinderen met diabetes type 1 hielp, ondersteunt het ziekenhuis tegenwoordig ook volwassenen met diabetes type 1.

Toen ik dit hoorde heb ik gebeld met de vraag of zij nog plek voor mij hadden en of ze aan mijn verwachtingen konden voldoen. Ook vroeg ik wat er bij een overstap kwam kijken.

In eerste instantie was er een wachtlijst van zo’n 6 maanden, maar dat was niet echt een probleem voor mij. Ik vond het belangrijker dat het ziekenhuis up-to-date kennis had over nieuwe technologische ontwikkelingen en patiënt empowerment ook hoog in het vaandel heeft staan. Dit werd mij bevestigd.

Ook de overstap heeft weinig moeite gekost. Ik hoefde alleen aan mijn behandelteam van dat moment te laten weten dat ik ging overstappen. Zij geven het nieuwe ziekenhuis vervolgens toegang tot je dossier.

Nu ik alweer een aantal jaar bij Diabeter zit, kan ik melden dat ik tevreden ben over mijn behandelteam. Wel had ik wat ‘opstartproblemen’; ik moest bewijzen dat ik echt de kennis had die ik pretendeerde te hebben, alvorens ik de ondersteuning en vooral vrijheid kreeg die ik nodig had. Achteraf gezien snap ik dat wel. Mijn behandelteam wilde gewoon zeker weten dat ik goed met mijn mijn bloedsuiker en de mentale kant van diabetes type 1 kan omgaan.

Vraag naar ervaring de ervaring van anderen

Ik overwoog Diabeter als ziekenhuis voor mijn behandeling, vooral omdat ik van anderen positieve ervaringen hoorde over de zaken die ik persoonlijk belangrijk vind.

Overweeg je om over te stappen van ziekenhuis? Dan kan het nooit kwaad om een oproep te doen in een Facebook Groep of om iemand een persoonlijk berichtje te sturen met de vraag naar zijn/haar ervaring en bij welk ziekenhuis diegene aangesloten zit.

Zo kun je die ervaringen over jouw wensenlijstje leggen om te kijken of er een match is.

Hulp bij het verbeteren van je bloedsuiker

Je behandelteam kan je veel helpen bij het omgaan met diabetes type 1 en het verbeteren van je bloedsuikers. Desondanks moet je de meeste beslissingen rondom je bloedsuikers zelf nemen.

Om je bloedsuikers goed te managen en zo de kans op complicaties te verkleinen, is het daarom belangrijk dat je buiten je behandelteam om zelf ook kennis en op doet.

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je bloedsuiker, kijk dan eens naar de Time in Range Transformatie Cursus.

Bij welk ziekenhuis zit jij en wat is jouw ervaring? Laat je reactie hieronder achter!

DEEL DIT ARTIKEL

4 reacties

 1. Hai Ronnie,

  Gisteren ben ik gestart met jou time in range cursus. Ik had eerder niet de tijd en de rust.

  Mijn TIR is al goed orde vind ikzelf ondanks een stress periode in december.
  30 dan (4-10) 95%
  Ik heb een strak eetplan koolhydraatarm.
  Is niet sociaal handig.

  Over het ziekenhuis, nu jij dit zo schrijft, ik heb het laten liggen. Teveel op mijn bordje.
  Ik voel me verwaarloosd door geen begeleiding te krijgen, geen visie, ik voel me onbegrepen, geschokt.
  Krijg nu woorden als ‘knap, respect’, zij hebben geen idee wat ik er voor moet doen en hoe dat traject is gegaan van steeds maar bijstellen (up en downs) van mijn voedingspatroon. Ik heb Lada dus het patroon (ik noem het mijn baseline) was lange tijd in beweging. Nu is er veel meer rust behalve als externe factoren spelen zoals werkdruk, onregelmatigheid, te veel afspraken, te vaak van huis (vakanties) is moeilijk. Dan ga ik uiteindelijk uit ritme.
  Het proces (2019) heeft me veel stress (steeds op de grens van burn-out) bezorgd. De dv verricht alleen metingen volgens protocol (bloeddruk, spuitplekken, neuropathie, plannen van oogonderzoek en bloedonderzoek.
  Ze zijn tevreden met zichzelf.
  Ze vraagt wat kan ik voor jou betekenen?
  Ze biedt niks aan, geen kennisoverdracht.
  Als ik iets vraag : ‘dat kan ik niet zeggen…’
  Ik heb me een keer uitgesproken bij de dv (verbijsterd), ik zwijg nu maar en doe het zelf.
  Voor de internist, huisarts en topsport voedingsarts heb ik destijds een evaluatie geschreven in de hoop iets te veranderen. Heeft niet tot inhoudelijke reactie die en/of verbetering geleid. Ben al wel overgestapt naar een andere huisarts.

  Als ik wat verder ben in jou cursus overweeg ik een overstap naar Diabeter Eindhoven.
  – Ik moet er ruimte voor hebben
  – Ik heb niet zoveel kennis over diabetes behandeling, ik ben blij dat ik zo overleef.

  Dat jij zegt dat jij koolhydraten kan eten,
  die mogelijkheid staat zover van me af.
  Ik zou nu niet durven…
  Ik gebruik geen kortwerkende insuline (daar kreeg ik hypo’s van – die Ik oploste met hypo’s). Niet ideaal maar mijn hba1c was niet schrikbarend. De 112 meldingen zijn nooit doorgeven.
  Als ik reflecteer op mijn eigen schrijven dan zie ik dat ik vol frustratie zit.

  Verder gaat het mentaal goed.
  Ik geniet van de sneeuw, zo mooie witte wereld ❄️❄️❄️ Dadelijk ga ik met mijn broodtrommel lunchen bij een vriend, gezellig.

  Mijn diabetes verhaal is nog niet op de juiste plek gekomen. Ik ben onderweg 🍀🍀🍀

  Fijn weekend gewenst,
  hartelijke groet ….

  1. Hi Loes! Zoals je eindigt is het precies: je bent onderweg. Zo moet je het zien.

   Ja je kunt koolhydraten eten, maar wees niet teleurgesteld, gefrustreerd of verdrietig als het niet direct lukt. Het heeft oefenen en zelfvertrouwen nodig, en goede begeleiding!

   Wellicht toch eens rondkijken voor een ander team dan, maar alles op z’n tijd. Diabetes is zwaar werk, dus ga gedoseerd om met veranderingen.

   Ik wens je een prachtig weekend toe, you got this!

 2. HALLO
  Mijn Reactie is ik heb almeer dan feertig jaar Diabetes type 1 en mijn ervaring met mij ziekenhuis is goed
  heb een goede verhouding met mijn behandelaars word er goed geholpen met al mijn vragen heb 3 maandelijks afspraak met diabetis verpleeg kunde Internis jaarlijks oogarts voetspesialiste als nodig dieetiste
  ik ben zeer tevrede overmijn behandelend time.
  mijn ziekenhuis is het Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder: